Tre varianter till fisk

Foto: Jacob Grange
Tre varianter till fisk
21 ingredienser
Här är ”Tre varianter” på tillbehör till stekt fisk, exempelvis lax, makrill eller spätta.
Serveringstips: Dessa snabba och enkla såser passar bra till både stekt som ugnsbakad fisk. Servera gärna med kokt eller pressad potatis.
Ingredienser
Pepparrotsröra ur boken ”Den Goda Sommaren”:
- 0,5-1 dl crème fraîche
- 2 msk äppelmos, fast
- 2 msk senap
- 2 msk färsk pepparrot, riven
Äppelchutney:
- 6-8 svenska äpplen
- 2 gula lökar, hackade
- 3 klyftor vitlök, pressade
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 dl ättiksprit 12 %
- 45 g färsk ingefära, riven
- 2 röda thaipeppar, finhackade
Curry- och äppelsås:
- 1-2 tsk curry
- 1 msk smör =3 tsk smör
- 1 dl vitt vin
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk äppelkoncentrat
- 1 svenskt äpple, friskt och med sötma, typ Åkerö salt och vitpeppar
Så här tillreder man stekt fisk:
- vit fisk (såsom torsk, kolja, hoki eller rödspätta)
- ägg
- ströbröd
- olja (eller smör)
Gör så här
- pepparrotsröra ur boken ”Den Goda Sommaren”: Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
- Täck med plastfolie och ställ svalt.
- Äppelchutney: Finhacka äpple och gul lök.
- Fräs äpplena och löken tillsammans med den pressade vitlöken.
- Tillsätt sockret och ättikan låt det sedan koka. Tillsätt sedan ingefäran och thaipepparn.
- Detta kan förberedas dagar i förväg.
- Curry- och äppelsås: Fräs curryn i 1 tsk smör, tillsätt vitt vin och grädde och låt koka 4-5 minuter.
- Balansera med äppelkoncentratet.
- Skala och hacka äpplet fint och tillsätt det i såsen omedelbart före serveringen.
- Blanka av med resten av smöret. Salta och peppra.
- Så här tillreder man stekt fisk: Panera fiskfiléerna genom att först vända dem i vispat ägg och sedan i ströbröd.
- Stek fisken på medelvärme. Använd mycket olja/smör då ströbrödet får fisken att suga åt sig fettet väldigt lätt.
- Stek ca 3 min per sida, aningen längre om filéerna är tjocka. Se till att fisken får fin, gyllenbrun färg.
- Servera tillsammans med ex. pepparrotsröra och kokt potatis.