Butlers nässelsoppa

Butlers nässelsoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Butlers nässelsoppa

8 ingredienser

Vårens första primör är nässlan. En delikatare grönsak att laga soppa på är svårt att tänka sig. Så alldeles i början av våren gör du klokt i att ge dig ut och plocka korgen full. En bra idé är att också vara utrustad med handskar och sax. Och så ska bara de spädaste bladen plockas.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 l späda nässlor
  • 2 grönsaksbuljong
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 kruka färsk gräslök
  • 1 krm hel anis
  • 1 krm fänkål, hel
  • 6 ägg, till servering

Gör så här

  1. Rensa nässlorna från vissna blad och gräs och skölj dem i flera vatten. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull och lägg i nässlorna. När vattnet åter kokar upp tar du tid. Exakt 12 minuter ska nässlorna koka. Häll dem i ett durkslag och spara kokvattnet.
  2. Knyt in anis och fänkål i en kryddpåse. Smält smöret i en rejäl kastrull. Blanda ner vetemjölet och rör om väl. Späd med kokvattnet lite i taget. Vispa ordentligt så att du slipper klumpar. Lägg i kryddpåsen och buljongtärningarna och låt sjuda i 20 minuter. Ta upp kryddpåsen och smaka av med lite peppar.
  3. Medan soppan kokar kör du nässlorna till grovt mos i matberedare eller hackar dem på gammaldags vis med kniv. Finhacka gräslöken. Häll nässlorna i kastrullen. Sjud i 5 minuter. Till sist lägger du i gräslöken och stämmer av kryddningen.
  4. Pocherade ägg : Häll vatten i en låg, vid kastrull. Låt koka upp och tillsätt salt och ättika. Minska värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i en kopp och låt det sakta glida ner i vattnet. Se till att vattnet sjuder. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt. Det tar ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.