Blomkålsris med fräst shiitake, spenat och korianderslungad majs

Blomkålsris med fräst shiitake, spenat och korianderslungad majs
Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Blomkålsris med fräst shiitake, spenat och korianderslungad majs

19 ingredienser

30 m

Den här salladen går riktigt snabbt att blanda ihop eftersom den involverar väldigt lite tillagning. Rätten innehåller asiatiska smaker i form av bland annat syrlig, korianderslungad majs och Shiitake, en svamp med mycket smak som är vanligt förekommande i japansk matlagning. /Therese

Tips! Noriströssel är ett “strössel” gjort på torkade norialger. Hittar du inget färdigt noriströssel går det bra att strimla, eller mixa i matberedare, eget utav vanliga noriark som ofta finns att köpa på asiatiska hyllan i matbutiker.

Recept ur kokboken The new green salad

_
_

Ingredienser

portioner

Grön bas

  • 1 blomkål
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor [ca 230 g avrunna]
  • 250 g gröna sojabönor
  • 1 liten förp majskorn [ca 280 g avrunna]
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 dl oskalade sesamfrön
  • 200 g bladspenat (ekologisk)
  • 1 limefrukt, zest + 1 msk färskpressad limesaft (ekologisk)
  • 1,5 msk rapsolja

Sötstark sojadressing

  • 1 dl tamarisoja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk agavesirap
  • 0,5-1 röd chilifrukt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 cm färsk ingefära

Topping

  • 4 msk osötat noriströssel

Gör så här

  1. Ta bort blasten och riv blomkålen grovt på ett rivjärn, eller med ”rivmunstycket” i en matberedare. Lägg blomkålsriset i ett finmaskig sil. Koka upp en kastrull i vatten, häll vattnet över blomkålen och låt rinna av väl.
  2. Skär svampen i strimlor. Häll av och skölj de vita bönorna. Tina sojabönorna. Häll av majsen. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriandern.
  3. Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna tills de får en lätt gyllene färg. Häll över sesamfröna i en skål. Häll 1 msk rapsolja i den heta pannan och fräs svampen i ett par minuter tills den får fin färg. Tillsätt bladspenaten och låt fräsa hastigt tills den mjuknat något. Ställ åt sidan.
  4. Fräs majsen på hög värme i stekpannan i 1/2 msk rapsolja tills majsen får färg. Blanda ner limesaft, zest och koriandern. Ta av från plattan.
  5. Blanda försiktigt ihop blomkålsris, svamp- och spenatfräs, majsfräs, bönor, chili och det mesta av sesamfröna.
  6. Dela, ta bort frön och fröfäste och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.
  7. Varva blomkålsblandningen, koriander, solrosskott och färsk babyspenat i en stor, vid skål. Toppa med noriströssel och restan av sesamfröna. Servera med sötstark sojadressing.