Blomkålsris med fräst shiitake, spenat och korianderslungad majs
Blomkålsris med fräst shiitake, spenat och korianderslungad majs
19 ingredienser
30 m
Den här salladen går riktigt snabbt att blanda ihop eftersom den involverar väldigt lite tillagning. Rätten innehåller asiatiska smaker i form av bland annat syrlig, korianderslungad majs och Shiitake, en svamp med mycket smak som är vanligt förekommande i japansk matlagning. /Therese
Tips! Noriströssel är ett “strössel” gjort på torkade norialger. Hittar du inget färdigt noriströssel går det bra att strimla, eller mixa i matberedare, eget utav vanliga noriark som ofta finns att köpa på asiatiska hyllan i matbutiker.
Recept ur kokboken The new green salad
_
_
Ingredienser
Grön bas
- 1 blomkål
- 100 g shiitakesvamp
- 1 förp färdigkokta stora vita bönor [ca 230 g avrunna]
- 250 g gröna sojabönor
- 1 liten förp majskorn [ca 280 g avrunna]
- 1 röd chilifrukt
- 0,5 kruka koriander
- 0,5 dl oskalade sesamfrön
- 200 g bladspenat (ekologisk)
- 1 limefrukt, zest + 1 msk färskpressad limesaft (ekologisk)
- 1,5 msk rapsolja
Sötstark sojadressing
- 1 dl tamarisoja
- 1 msk sesamolja
- 1 msk risvinäger
- 1 tsk agavesirap
- 0,5-1 röd chilifrukt
- 0,5 klyfta vitlök
- 1 cm färsk ingefära
Topping
- 4 msk osötat noriströssel
Gör så här
- Ta bort blasten och riv blomkålen grovt på ett rivjärn, eller med ”rivmunstycket” i en matberedare. Lägg blomkålsriset i ett finmaskig sil. Koka upp en kastrull i vatten, häll vattnet över blomkålen och låt rinna av väl.
- Skär svampen i strimlor. Häll av och skölj de vita bönorna. Tina sojabönorna. Häll av majsen. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriandern.
- Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna tills de får en lätt gyllene färg. Häll över sesamfröna i en skål. Häll 1 msk rapsolja i den heta pannan och fräs svampen i ett par minuter tills den får fin färg. Tillsätt bladspenaten och låt fräsa hastigt tills den mjuknat något. Ställ åt sidan.
- Fräs majsen på hög värme i stekpannan i 1/2 msk rapsolja tills majsen får färg. Blanda ner limesaft, zest och koriandern. Ta av från plattan.
- Blanda försiktigt ihop blomkålsris, svamp- och spenatfräs, majsfräs, bönor, chili och det mesta av sesamfröna.
- Dela, ta bort frön och fröfäste och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.
- Varva blomkålsblandningen, koriander, solrosskott och färsk babyspenat i en stor, vid skål. Toppa med noriströssel och restan av sesamfröna. Servera med sötstark sojadressing.