Bergtungafiléer med potatismos och kräftor

Bergtungafiléer med potatismos och kräftor
Foto: TV4

Bergtungafiléer med potatismos och kräftor

Av: Karin - Öckerö

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1,5

Havets fesk me gött mos! Bergtungafiléer som serveras med en gräddig sås, potatismos, kräftor och sockerärtor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g bergtungafiléer

Sås

  • 2 msk smör
  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk chilisås
  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • vitpeppar
  • majsstärkelse

potatismos

  • 10 mjöliga potatisar
  • salt
  • 3 msk smör
  • 1 dl mjölk

Tillbehör

  • 125 g sockerärtor
  • dill
  • 8 kräftor, skalade

Gör så här

Bergtungafiléer

  1. Rulla bergtungsfiléerna och lägg i en kastrull med kokande vatten och salta lite. Ta genast av kastrullen från plattan och låt stå ca 4-5 minuter.

Sås

  1. Smält smöret i en kastrull i med fiskbuljongen eller egengjord fond. Häll i 2 dl av fiskspadet från bergtungan och låt koka upp. Tillsätt vispgrädde, chilisås, smör, äggulor och vitpeppar. Red av med maizena till lagom tjocklek.

Potatismos

  1. Skala ca 10 mjöliga potatisar och dela i mindre bitar. Koka tillsammans med salt i cirka 20 minuter och häll sedan av vattnet och tillsätt lite smör och lite mjölk. Vispa med elvisp och spritsa sedan ut potatisrosor på tallriken eller skeda upp med en sked. Lägg på bergtungarulladerna och skeda över såsen.
  2. Servera med sockerärtor, dill och två kokta skalade kräftor på varje tallrik.