Bergtungafiléer med potatismos och kräftor

35 röster
1,5
4

Havets fesk me gött mos! Bergtungafiléer som serveras med en gräddig sås, potatismos, kräftor och sockerärtor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1,5
4
4 portioner

Du behöver

  • 600-800 g bergtungafiléer

Sås

  • 2 msk smör
  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk chilisås
  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • vitpeppar
  • maizena

Potatismos

  • 10 mjöliga potatisar
  • salt
  • 3 msk smör
  • 1 dl mjölk

Tillbehör

  • 125 g sockerärtor
  • dill
  • 8 kräftor, skalade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bergtungafiléer
    Rulla bergtungsfiléerna och lägg i en kastrull med kokande vatten och salta lite. Ta genast av kastrullen från plattan och låt stå ca 4-5 minuter.
  2. Sås
    Smält smöret i en kastrull i med fiskbuljongen eller egengjord fond. Häll i 2 dl av fiskspadet från bergtungan och låt koka upp. Tillsätt vispgrädde, chilisås, smör, äggulor och vitpeppar. Red av med maizena till lagom tjocklek.
  3. Potatismos
    Skala ca 10 mjöliga potatisar och dela i mindre bitar. Koka tillsammans med salt i cirka 20 minuter och häll sedan av vattnet och tillsätt lite smör och lite mjölk. Vispa med elvisp och spritsa sedan ut potatisrosor på tallriken eller skeda upp med en sked. Lägg på bergtungarulladerna och skeda över såsen.
  4. Servera med sockerärtor, dill och två kokta skalade kräftor på varje tallrik.
20 november 2018

Laddar fler recept...