Crème brûlée med rabarber från trädgården

Crème brulée
Foto: TV4

Crème brûlée med rabarber från trädgården

Av: Barbro - Åland

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

1h 30 min

Crème brûlée med rabarber från trädgården, kan det bli ett bättre avslut på middagen?

Tips! 

Har du ingen gasbrännare kan desserten tillagas i ugnsfasta portionsformar. Låt sockret få färg under grillen, 250 grader i några minuter. Passa nog så det inte bränns.

Dryck: Santa Ana La Mascota Riesling Late Harvest art nr 71542, 98 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rabarber

  • 150 g rabarber
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl strösocker

Crème brûlée

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 3 msk rörsocker, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader och sätt in en form med vatten mitt i ugnen.
  2. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Fräs rabarbern i smör med sockret cirka 2-3 minuter tills det börjar mjukna.
  3. Fördela rabarbern i små ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1.5 dl.
  4. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna med hjälp av en kniv. Blanda vaniljstång, vaniljfrön, grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan svalna helt.
  5. Rör samman socker och äggulor. Häll över gräddmjölken och rör om. Sila eventuellt smeten.
  6. Häll blandningen över rabarbern. Ställ formarna i vattenbadet och grädda ca 50-60 min, tills brûléerna börjar stelna. (De stelnar helt när de kallnat.)
  7. Låt brûléerna kallna, täck över med plastfolie och förvara i kylskåp till strax före servering.
  8. Strö råsocker över brûléerna och bränn dem med en gasbrännare till sockret smält och fått fin färg.