Apelsinlax med brysselkål, svartkål och brynt smör smaksatt med ingefära

Apelsinlax med brysselkål, svartkål och brynt smör smaksatt med ingefära
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Apelsinlax med brysselkål, svartkål och brynt smör smaksatt med ingefära

15 ingredienser

30 m

Apelsinbakad lax med brysselkål, svartkål, morot och brynt smör smaksatt med ingefära och soja! Riktig lyxmiddag med spännande smakkombinationer!

Ingredienser

portioner

Apelsinbakad lax

  • 4 bitar laxfilé (à 160 g)
  • 0,5 apelsin
  • 1 msk dragon
  • olivolja
  • salt

Brynt smör

  • 100 g smör
  • 2 msk ingefära, finhackad
  • 3 msk japansk soja

Tillbehör

  • 150 g brysselkål
  • 100 g svartkål
  • 100 g rödkål
  • 200 g morot
  • olja
  • citron
  • salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100 grader.
  2. Finriv det yttersta skalet av apelsinen och pressa 1 msk juice. Blanda apelsinen med 1 msk olivolja och dragon.
  3. Salta laxen och gnid in apelsin- och dragonmarinaden. Ugnsbaka laxen ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 43 grader.
  4. Lägg smöret i en kastrull och koka upp. Låt smöret koka tills det är lätt brynt och börjar dofta nötigt, tillsätt då ingefäran och sojan och dra av det från plattan.
  5. Ansa och dela brysselkålen. Skär bort mittnerven från svartkålen och skär den sedan i 2 cm stora bitar. Skär rödkålen och morötterna i 2 cm stora bitar.
  6. Värm stekpannan till hög temperatur. Stek brysselkålen och morötterna i olja ett par minuter. Lägg ner rödkålen och svartkålen och stek vidare i ett par minuter. Pressa över lite citronjuice och smaka av med salt.
  7. Koka upp sojasmöret på nytt. Lägg upp grönsakerna i 4 tallrikar, lägg på laxen och häll över smöret.