Ångkokt torsk med ägg- och forellromssås

koket.se
Ångkokt torsk med ägg- och forellromssås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Ångkokt torsk med ägg- och forellromssås

16 ingredienser

45 min

En riktig bjudrätt där torsk ångkokas under folie i ugnen och serveras med en lyxig sås på forellrom och kokt, tärnat ägg samt smörkokt spetskål med krispig gurka.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ångad torsk

  • 600 g torskrygg, skuren i 4 bitar
  • 20 g smör
  • salt

Ägg- och forellromssås

  • 4 ägg
  • 80 g forellrom
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 kruka dill
  • salt

Kålsallad med gurka

  • 0,5 spetskål, grovt skuret
  • 1 gurka, skalad och grovt skuren
  • 2 citroner, saften
  • 50 g smör

Till servering

  • 900 g potatis, kokt

Gör så här

Ångad torsk

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta torsken. Lägg i en ugnssäker form. Klicka över smör och häll lite vatten i botten. Täck med aluminumfolie.
  3. Ugnsbaka ca 20-25 minuter beroende på hur tjocka fiskbitarna är.

Ägg- och forellromssås

  1. Koka äggen i ca 8 minuter. Häll av och kyl ner.
  2. Smält smör i kastrull. Vispa ner mjöl. Häll sedan på grädde och mjölk. Låt koka upp och koka ihop några minuter.
  3. Skala och hacka äggen. Skär dillen grovt.
  4. Avsluta såsen med att vända ner ägg, dill och forellrom. Smaka av med salt.

Kålsallad med gurka

  1. Strimla kålen. Skala gurkan och skär i grova bitar.
  2. Fräs kålen i smör i en kastrull några minuter. Vänd ner gurka och citronsaft. Smaka av med salt.