Ångkokt torsk med ägg- och forellromssås
Ångkokt torsk med ägg- och forellromssås
16 ingredienser
45 min
En riktig bjudrätt där torsk ångkokas under folie i ugnen och serveras med en lyxig sås på forellrom och kokt, tärnat ägg samt smörkokt spetskål med krispig gurka.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Ångad torsk
- 600 g torskrygg, skuren i 4 bitar
- 20 g smör
- salt
Ägg- och forellromssås
- 4 ägg
- 80 g forellrom
- 25 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 kruka dill
- salt
Kålsallad med gurka
- 0,5 spetskål, grovt skuret
- 1 gurka, skalad och grovt skuren
- 2 citroner, saften
- 50 g smör
Till servering
- 900 g potatis, kokt
Gör så här
Ångad torsk
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Salta torsken. Lägg i en ugnssäker form. Klicka över smör och häll lite vatten i botten. Täck med aluminumfolie.
- Ugnsbaka ca 20-25 minuter beroende på hur tjocka fiskbitarna är.
Ägg- och forellromssås
- Koka äggen i ca 8 minuter. Häll av och kyl ner.
- Smält smör i kastrull. Vispa ner mjöl. Häll sedan på grädde och mjölk. Låt koka upp och koka ihop några minuter.
- Skala och hacka äggen. Skär dillen grovt.
- Avsluta såsen med att vända ner ägg, dill och forellrom. Smaka av med salt.
Kålsallad med gurka
- Strimla kålen. Skala gurkan och skär i grova bitar.
- Fräs kålen i smör i en kastrull några minuter. Vänd ner gurka och citronsaft. Smaka av med salt.