Ångande fiskgömma, serveras med rykande gratäng

Ångande fiskgömma, serveras med rykande gratäng
Foto: TV4

Ångande fiskgömma, serveras med rykande gratäng

5

14 steg att laga

20 ingredienser

1h 30m

Torskrygg och rotsaker med citron- och dillsmör, serveras med en krämig potatisgratäng med västerbottensost.

Tips! Det går bra att utesluta fisken om du vill ha en grönare variant av rätten.

Ingredienser

portioner4 portioner

Fiskgömma

  • 600 g torskrygg, 4 bitar à 150 gram styck
  • 1 fänkål
  • 150 g morot
  • 100 g kålrot
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk salt, till torsken
  • 1 tsk peppar
  • 1 citron, att servera till maten

Citron- och dillsmör

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 citron, zest
  • 1 msk citron, saft

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • smör, till formen
  • 150 g västerbottensost, riven
  • salt
  • peppar
  • 2 dl mjölk
  • 5 dl mellangrädde

Gör så här

  1. Citron- och dillsmör
    Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt.
  2. Rör samman ingredienserna till smöret.
  3. Potatisgratäng
    Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skiva potatisen.
  5. Smörj en gratängform med smör och varva potatis med ost. Salta på varje lager av potatis.
  6. Häll på mjölk och grädde så det knappt täcker och krydda med salt och peppar.
  7. Grädda gratängen, ca 45 minuter eller tills potatisen känns mjuk.
  8. Fiskgömma
    Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Halvera, skölj och ansa fänkålen. Skala rotfrukterna. Strimla alltsammans och fräs dem mjuka i olivolja. Salta.
  10. Fördela grönsaksfräset i högar i mitten på fyra aluminiumfolie.
  11. Salta och peppra fisken runt om. Lägg den på grönsakerna och klicka citron och dillsmöret ovanpå.
  12. Vrid igen paketen och ställ dem i en långpanna.
  13. Tillaga i ugnen 10-15 minuter för tinad fisk (ca. 25 minuter om fisken är fryst)
  14. Servering
    Servera de ångande gömmorna, med eller utan fisk, tillsammans med den varma potatisgratängen.