Ångad sjötunga med vitvinssås, löjrom och pocherade ostron

90 m
2
Ångad sjötunga med vitvinssås, löjrom och pocherade ostron
Foto: TV4
90 m
2

Du behöver

Till vitvinssåsen

  • 1 dl schalottenlök, hackad
  • 1 timjankvist
  • 1 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 4 dl + 1 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk maizena
  • 1,5 tsk vatten
  • salt

Såstillbehör

  • 2 msk crème fraiche
  • 30 g löjrom
  • 1 msk gräslök, finskuren

Garnering

  • 0,5 gurka
  • 1 äpple
  • 1 dl citronsaft
  • 1 citron, skalet
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 6 ostron

Sjötunga

  • 400 g sjötungafilé utan skinn
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Vitvinssås
    Fräs lök och timjan tillsammans med smör i en kastrull, fräs i någon minut utan att det tar färg.
  2. Tillsätt vinet och koka ner tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt buljongen och koka ner tills 2 dl vätska återstår.
  3. Koka ner 4 dl grädde i en separat kastrull tills hälften av vätskan återstår. Vispa ner grädden i vitvinskoket. Koka upp och sila därefter av smaksättarna.
  4. Red av med maizena utblandat med vatten.
  5. Vid servering, vänd ner 1 dl lättvispad grädde och blanda i tillbehören. Smaka av med salt.
  6. Garnering
    Skala, ta ur innanmätet på gurkan och skär den i fina tärningar. Skala äpplet, ta ur kärnhuset, tärna den och lägg tärningarna i citronsaften.
  7. Innan servering, sila av citronsaften och skölj eventuellt av med lite vatten för att dämpa syran.
  8. Riv brödet och rosta det i en torr stekpanna tills det fått fin färg.
  9. Ostronen
    Pochera ostronen genom att lägga ner dem med skalet i kokande vatten under 1,5 minut. Ta upp, öppna och skär loss ostronköttet från skalet. Håll de ljumma.
  10. Fisken
    Lägg filéerna i en smörad ugnssäker form. Strö över schalottenlök, häll på vinet och salta. Täck formen med smörpapper och ställ in den i ugnen på 150 grader. Pochera tills fisken nått en innertemperatur på 46-48 grader.
  11. Servering
    Lägg upp fisken på tallrikar och slå över rikligt med sås. Garnera med de pocherade ostronen, äpple, gurka, brödsmulorna och citronzesten.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kockknivar från kända varumärken

Kockknivar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept