Sötsyrlig primörtallrik med honung, syrad rättika och krispig sallad

Sötsyrlig primörtallrik med honung, syrad rättika och krispig sallad
Foto: TV4
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Sötsyrlig primörtallrik med honung, syrad rättika och krispig sallad

12 ingredienser

1h

Ta till vara på primörerna och gör en härlig primörtallrik smaksatt med honung och citron.

Ingredienser

portioner
  • 2 knippe späda rödbetor
  • 2 knippe späda morötter
  • 2 små röda rättikor (eller vita rättikor)
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 salt (efter smak)
  • 2 msk olivolja
  • 4 färska lökar
  • 0,5 dl honung, flytande
  • 1 bladsallad, huvud, det innersta
  • 1 lollo rossosallad huvud, det innersta
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Tvätta morötterna och rödbetorna med en ren scotch brite och kallt vatten.
  2. Koka morötterna i saltat vatten i ca 4 minuter och kyl ned dem i kallt vatten efter kokningen.
  3. Koka rödbetorna på samma sätt men i 15 till 20 minuter eller tills de är mjuka. Lyft dem ur vattnet och låt svalna.
  4. Tvätta rättikan och hyvla den i tunna skivor. Marinera den i citronjuice, lite salt och olivolja i ca 1 timme.
  5. Skär löken på hälften och olja in den innan grillning. Grilla den i ca 3 minuter på varje sida.
  6. Dra av det späda skalet från morötterna och rödbetorna. Blanda dem med honung och lite svartpeppar.
  7. Plocka salladshjärtat i mindre blad och dressa dem med olivolja och vinäger precis innan servering.
  8. Välj att servera morötterna och rödbetorna antingen kalla eller varma tillsammans med den syrliga rättikan, grillad lök och sallad.