Creme brulèe med saffran och salmbär

Creme brulèe med saffran och salmbär
Foto: Andreas Johansson

Creme brulèe med saffran och salmbär

Av: Andreas Johansson

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Creme brulèe smaksatt med saffran och bittermandel serverad med rårörda salmbär och rostad mandel.

Cest/Zest
Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

Andreas bjöd även på
Torsk med rökt majonnäs
Rödvinskokt Gotlandslamm

Jens Dolks vintips
99960 Le Donne dei Boschi, 2009, Italien, 98:- (4 Solar)

"Jag älskar Moscato d’Asti – det lätt pärlande pigelin-smakande vinet från Piemonte som är perfekt till syrliga desserter. Detta vin är den röda motsvarigheten, så kallad Brachetto d'Acqui. Smakr inte så ”rött” som färjen antyder. Mer druviga toner med drag av granatäpple. Lätt pärlande och förrädiskt gott. Perfekt till inte allt för söta bärdesserter."

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Macarons i flera smaker
Mousserande fläderblomssorbet
Sega maränger
Marmorerade marshmallows

Ingredienser

portioner

Creme brulèe

  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 95 g strösocker
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 1 droppe mandelessens
  • 1 vaniljstång

Tillbehör

  • 100 g salmbär
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, cest
  • mandelflagor, rostade
  • rörsocker

Gör så här

Creme brulèe

  1. Sätt ugnen på 115 grader.
  2. Koka upp grädde, mjölk, saffran, vanilj och mandeleccens.
  3. Låt stå och dra i 20 minuter.
  4. Rör ut sockret med äggulorna (inte vispa) och häll över gräddblandningen.
  5. Rör försiktigt med slickepott inga luftbubblor ska bildas.
  6. Häll upp i formar och grädda i vattenbad i ugnen på 115 grader ca 25 minuter.

Tillbehör

  1. Rör ut salmbär socker och citroncest.
  2. Låt stå i rumstemperatur i 2 timmar.
  3. Bränn brulèen med råsocker.
  4. Servera med salmbären och nyrostade mandel flagor.