Västerbottenspaj

Västerbottenspaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén
Anders Levén

Västerbottenspaj

45

13 ingredienser

1h 20 min

Västerbottenspaj är utmärkt som både huvudrätt och förrätt, eller som del i en buffé på till exempel bröllop. Pajen har en rund och enkel smak som fungerar till så gott som allt.

Ingredienser

portioner4
  • 140 g smör (eller margarin)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk ättika
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör, att fräsa i
  • 200 g Västerbottensost, riven
  • 4 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • muskot

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet. Häll i vattnet och ättikan och knåda hastigt till en smidig deg. Kavla ut den i en pajform (30 centimeter i diameter) och ställ kallt ett tag.
  2. Skiva löken tunt och fräs den i smör. Vispa ihop mjölken, äggulorna och grädden och tillsätt salt, peppar och eventuellt muskot. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
  3. Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Sprid ut löken i botten och strö sedan över den rivna osten. Häll över äggstanningen och grädda till sist pajen i 35 minuter.