Rostbiff på älg

Anders Levén
Anders Levén

Rostbiff på älg

57

13 ingredienser

Ingredienser

portioner4
  • 0,75 kg älgbiff
  • majsolja, till stekning
  • havssalt
  • svartpeppar

Sås

  • 5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl japansk soja
  • 1 dl olivolja
  • 1 limefrukt, pressad
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 dl färsk koriander, skuren
  • 2 msk fisksås (nam pla)
  • 1 chilifrukt, skuren i pyttesmå bitar (t ex piri piri)

Tillbehör

  • sallad (på t ex munggroddar, rödlök, spenat och thaibasilika)

Gör så här

  1. Vänd köttet i majsolja och bryn det i riktigt het och torr panna (eller på grillen). Krydda med salt och svartpeppar, stick in en köttermometer och stek i 175 grader varm ugn (eller i grill med lock) tills innertemperaturen når 57-59 grader. Det tar ca 30 min.
  2. Skär salladen vackert medan köttet steker.
  3. Låt det färdigstekta köttet svalna och gör såsen under tiden. Rosta vitlöksklyftorna i majsolja tills de blir riktigt gyllenbruna. Blanda övriga ingredienser till såsen, hacka vitlöken och tillsätt den sist.
  4. Skiva rostbiffen, helst med skärmaskin och lägg upp den på ett fat. Slå över såsen och servera rikligt med sallad till. Det behövs ingen dressing eftersom såsen är så smakrik.