Rostbiff på älg
Rostbiff på älg
13 ingredienser
Ingredienser
- 0,75 kg älgbiff
- majsolja, till stekning
- havssalt
- svartpeppar
Sås
- 5 klyftor vitlök
- 1,5 dl japansk soja
- 1 dl olivolja
- 1 limefrukt, pressad
- 2 msk sweet chilisås
- 1 dl färsk koriander, skuren
- 2 msk fisksås (nam pla)
- 1 chilifrukt, skuren i pyttesmå bitar (t ex piri piri)
Tillbehör
- sallad (på t ex munggroddar, rödlök, spenat och thaibasilika)
Gör så här
- Vänd köttet i majsolja och bryn det i riktigt het och torr panna (eller på grillen). Krydda med salt och svartpeppar, stick in en köttermometer och stek i 175 grader varm ugn (eller i grill med lock) tills innertemperaturen når 57-59 grader. Det tar ca 30 min.
- Skär salladen vackert medan köttet steker.
- Låt det färdigstekta köttet svalna och gör såsen under tiden. Rosta vitlöksklyftorna i majsolja tills de blir riktigt gyllenbruna. Blanda övriga ingredienser till såsen, hacka vitlöken och tillsätt den sist.
- Skiva rostbiffen, helst med skärmaskin och lägg upp den på ett fat. Slå över såsen och servera rikligt med sallad till. Det behövs ingen dressing eftersom såsen är så smakrik.