• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Allt-i-ett-kalastårta

Allt-i-ett-kalastårta
Foto: Åsa Dahlgren

Allt-i-ett-kalastårta

5 steg att laga

16 ingredienser

1 h

Till ett riktigt kalas vill man ha en massa gott – helst allt på en gång. Den här kalastårtan har en mild ägg- och äppelfyllning som matchar den rikliga dekoren med extra allt.

Receptet är ur boken Smörgåstårtor och smörrebröd av Birgit Nilsson Bergström, Semic

Smörgåstårtor och smörrebröd

Ingredienser

8 portioner
  • 6 hönökakor (lägg ihop två halvor till en botten)

Fyllning (till två lager)

  • 5 ägg, kokta
  • 1 äpple, finhackat
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 1,5 dl lätt crème fraiche
  • salladsmix (t ex rödbetsblad eller babyspenat)
  • 4-8 skiva rökt skinka (stora skivor kan delas på hälften)
  • 8-16 skiva salami, tunna skivor
  • 100-150 skalade räkor (ca 250 g med skal)
  • 8 skiva brieost (ca 100 g)
  • 16 oliver (marinerade)
  • 10 körsbärstomater, gärna i olika färger
  • färsk timjan, eller mejram

Gör så här

  1. Lägg ihop brödhalvorna till runda bottnar. Skär till runt kanterna så att tårtan passar på serveringsfatet. Lägg ut den första botten.
  2. Gör fyllningen: Mosa äggen och blanda med äppelhack, majonnäs och lätt crème fraiche. Salta och peppra.
  3. Bred ut hälften av fyllningen på den första brödbotten. Lägg på den andra botten (se till så att skarvarna inte kommer på samma ställe – då kan tårtan glida isär). Bred på resten av fyllningen. Täck med den sista botten. (Hit kan man förbereda dagen innan. Täck tårtan med plast och förvara i kylen.)
  4. Bred lätt crème fraiche runtom och ovanpå tårtan. Täck kanterna med gröna blad. Lägg några blad på tårtans ovansida.
  5. Dekorera med en massa läckerheter. Skinkskivorna kan rullas till strutar. Tomaterna blir vackra när de delas mitt i. Avsluta med färska örter.
Tips!
Smörgåstårtor och smörrebröd

Receptet är ur boken

Smörgåstårtor och smörrebröd av Birgit Nilsson Bergström