Älgkalvbiff med karamelliserat äpple och brysselkål

32 röster
1 h 30 min
6

Älgkalv serverad med karamelliserat äpple, en stuvning med brysselkål och sidfläsk serverad med potatis samt krispig grönkål blir en fantastiskt gott. En god pepparssås eller en smakrik rödvinssky gör sig inte fel till denna festliga rätt.  


Sommelier Maya Samuelssons dryckestips: Hjortronberliner nr 12374 och Hjortron Granat, Beek Studio (Läsk från Soda Nation). 

Så väljer du rätt kött i köttdisken
1 h 30 min
6
6 portioner

Du behöver

Älg

  • 1 kg älgkalvbiff
  • 3 svenska äpplen
  • 30 g smör
  • 2 msk olja
  • 3 klyfta vitlök
  • färska örter
  • salt
  • peppar

Brysselkål

  • 400 g brysselkål
  • 150 g rökt sidfläsk, tärnat
  • 400 g mandelpotatis, kokt och delad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 msk timjan, finhackad
  • 20 g smör

Garnering

  • grönkålschips
  • lingonpulver

Gör så här

  1. Putsa köttet från senor och krydda med salt och peppar. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Kvarta äpplena och skär bort kärnor.
  3. Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt oljan och smöret och stek köttet på ena sidan i ca 1 minut. Tillsätt sedan vitlöken, rosmarinen och äpplena. Ös med smör och lyft av köttet på en stekplåt när det är gyllenbrunt runt om.
  4. Ställ stekpannan åt sidan och låt äpplena stå varma tills det är dags för servering.
  5. Sätt in älgen i ugnen och ta ut den när den har 48 grader innertemperatur för blodigt och 55 grader för rosa. Låt köttet vila 8-10 minuter före servering.
  6. Dela brysselkålen.
  7. Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smöret, potatisen och brysselkålen och stek i ca 2-3 minuter, tillsätt sedan sidfläsket.
  8. När brysselkålen börjat få färg, och sidfläsket är färdigstekt, tillsätt grädden och koka ner tills det blir krämigt. Tillsätt örterna. Håll varmt tills det är dags att servera.
26 oktober 2018