"Barn ser vad man gör"

Rune Kalf Hansen
Foto: Malin Hoelstad/Scanpix

Kocken Rune Kalf Hansen och recept.nu pratar ekologiskt - historia, tips och framtidsförhoppningar.

Berätta, vad är ekotänk för dig?
– Ekotänk för mig är säsongens ekologiska råvaror, att vi inte slänger så mycket mat, att vi ökar mängden grönt och frukt och minskar mängden kött på tallriken. Dessutom är det viktigt att vi väljer rättvisemärkta produkter när vi köper från länder där en sådan märkning behövs.

Hur såg det ut på marknaden när du började med ekologisk mat, och vad har hänt sedan dess?
– Jag upplevde det på 80- talet första gången och då var det inte stort, men jag blev starkt gripen av de människor som arbetade med det. När jag kom till Stockholm runt 1986 var det fantastiskt att upptäcka Rosendals trädgårdar och därför helt naturligt för mig att samarbeta med dem. Det präglade mig enormt för sedan dess har ekologiskt varit en del av min matlagning. På den tiden var det ovanligt med Sverige är trendkänsligt och i nuläget är det glädjande nog trendigt med ekologiskt, så då arbetar alla kockar med det.

Vilka är dina små enkla tips till den som vill skapa ett mer ekologiskt hushåll?
- Att tänka just säsong, färska råvaror och ekologi. Gör man det så får man fantastiska matupplevelser, vilket för mig är det goda och härliga kvalitetsmåltider.

Om man inte har råd/möjlighet att köpa allt ekologiskt. Vad tycker du då att man ska satsa på då?
– Detta med priset handlar om kunskap. Visst det kan låta enkelt för mig att säga, men det är verkligen så. Om man istället för att redan hemma bestämma vad man ska handla så kan man vänta och se vad det finns för ekologiskt utbud i butiken. Då kan man där välja vad man vill ha och vad man har råd med, och kan det faktiskt bli billigare. Om man sedan väljer mer grönt och mindre kött kan man också spara pengar. Dessutom, vilket jag också nämnde ovan, ska man i affären försöka tänka efter hur mycket mat som kommer att gå och handla därefter, så slipper man slänga en massa. Allt det här kanske man inte gör på en och samma dag, men just därför är det viktigt att man bestämmer sig och försöker, för till slut sitter det i ryggmärgen.

Och vad bör man undvika att köpa helt?
– När det gäller fisk så ska man ha koll på att ingen utrotningshotad sort används, och när det handlar kött är det bäst att använda vilt, lamm, nött, fågel och gris, i den ordningen. Sedan kan man tänka på vad som ger stor skörd på liten yta och då är exempelvis rotfrukter bra.

Hur viktigt är det att lära barn från tidig ålder att äta rätt?
– Det är kanske viktigast av allt. Barn behöver inte tycka om all mat man gör, men de ser vad man gör. Sedan måste man självklart göra det med glädje så att det blir något positivt. Barn och ungdomar är bra, de säger vad de tycker. Nu har vi exempelvis många ungdomar som är veganer eller vegetarianer. Detta är en klar reaktion på att vi inte har haft en bra matproduktion på ett antal år.

Hur siar du om den ekologiska matens framtid?
– Att det blir en permanent trend. Men viktigt att vi inte tar det för självklart. Att
vi inte tror att nu är det klart bara för att intresset har vuxit, för så stort är det inte än.