Kokta jordärtskockor med rådjur och persilja

Rune Kalf Hansen

Kokta jordärtskockor med rådjur och persilja

Av: Rune Kalf Hansen

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

Sverige har så otroligt fint vilt, så försök få tag i det. Inte alltid så enkelt men om vi är många som frågar ska ni se att det kommer att finnas i våra butiker. I dessa tider då vi inte kan lita på hur våra råvaror produceras, tänker bl.a. på grisen som lever farligt, verkar det som om det kan vara bra med alternativ. Är det så för grisar är det så för de andra djuren också, tror jag dessvärre.

Ni kan såklart ta annat kött om ni gillar det bättre. Det går också bra att ta en annan grönsak än jordärtskockan. Men ta bara en grönsak och mycket av den, då kommer ni lära känna den. Och det blir enklare att varierar matlagningen. /Rune Kalf-Hansen

Ingredienser

portioner
  • 800 g jordärtskocka
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 citron, skalet
  • 100 g hårdost (efter smak)
  • 3 msk rapsolja
  • 400 g rådjurskött, i stora tärningar
  • 4 grillspett
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Fördela köttet på de fyra spetten.
  2. Tvätta av jordärtskockorna och dela dem i jämna bitar, så de alla får lika lång tillagningstid.
  3. Salta och peppra köttet, stek eller grilla rådjursspetten ca 2 minuter på varje sida. Sammanlagt ca 8 minuter.
  4. Koka jordärtskockorna i saltat vatten, ca 4 minuter beroende på
  5. storlek. Det är viktigt att de har ett tuggmotstånd kvar. Slå bort vattnet.
  6. Lägg jordärtskockorna på ett fat, riv över osten och citronskalet.
  7. På med persilja, olja, salt och peppar.