Yakiniku på svamp med ris och sesamstekt broccoli

74 röster
20 min
4
Yakiniku på svamp med ris och sesamstekt broccoli
Foto: TV4

Siri gör en vegovariant på den asiatiska klassikern yakiniku med flera olika sorters svamp. Perfekt vardagsmiddag med få ingredienser som blir fantastiskt gott.

Visa mer
20 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 300 g ostronskivling
  • 300 g champinjoner eller shiitake
  • 125 g salladslök
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 250 g broccoli
  • 1 msk sesamolja
  • 4 port klibbig ris
  • rapsolja till stekning
  • salt

Sås

  • 2 dl japansk soja
  • 4 msk mirin
  • 2 msk socker
  • 1 msk risvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm ingefära
  • 1-2 msk vatten
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka riset efter anvisning på förpackningen.
  2. Dela svampen i mindre bitar. Stek först svampen i en torr stekpanna så att svampen själv släpper sin vätska. När all vätska från svampen kokat bort, tillsätt rapsolja och stek på hög värme tills de är gyllenbruna. Vispa under tiden ihop såsen (det går bra att minska på sojan och ersätta med vatten om man vill ha mindre salt sås).
  3. Strimla salladslöken grovt. Rosta sesamfröna i en torr panna tills de är gyllene.
  4. Skär broccolin i mindre buketter och stek på hög värme i rapsolja i ca 2 minuter. Smaka av med salt och sesamolja.
  5. Häll såsen över svampen och låt den koka ihop i 3 minuter, tillsätt salladslöken och dra pannan från värmen.
  6. Servera med ris, broccoli och sesamfrön!
12 januari 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...