Yakiniku på svamp med ris och sesamstekt broccoli

Yakiniku på svamp med ris och sesamstekt broccoli
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Yakiniku på svamp med ris och sesamstekt broccoli

111

6 steg att laga

16 ingredienser

20 min

Siri gör en vegovariant på den asiatiska klassikern yakiniku med flera olika sorters svamp. Perfekt vardagsmiddag med få ingredienser som blir fantastiskt gott.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 300 g ostronskivling
  • 300 g champinjoner (eller shiitake)
  • 125 g salladslök
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 250 g broccoli
  • 1 msk sesamolja
  • 4 port ris (klibbigt)
  • rapsolja, till stekning
  • salt

Sås

  • 2 dl japansk soja
  • 4 msk mirin
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1-2 msk vatten

Gör så här

  1. Koka riset efter anvisning på förpackningen.
  2. Dela svampen i mindre bitar. Stek först svampen i en torr stekpanna så att svampen själv släpper sin vätska. När all vätska från svampen kokat bort, tillsätt rapsolja och stek på hög värme tills de är gyllenbruna. Vispa under tiden ihop såsen (det går bra att minska på sojan och ersätta med vatten om man vill ha mindre salt sås).
  3. Strimla salladslöken grovt. Rosta sesamfröna i en torr panna tills de är gyllene.
  4. Skär broccolin i mindre buketter och stek på hög värme i rapsolja i ca 2 minuter. Smaka av med salt och sesamolja.
  5. Häll såsen över svampen och låt den koka ihop i 3 minuter, tillsätt salladslöken och dra pannan från värmen.
  6. Servera med ris, broccoli och sesamfrön!