Wontons i krispig chiliolja

koket.se
Wontons i krispig chiliolja

Wontons i krispig chiliolja

16 ingredienser

30 m

”Det finns inte mycket som slår silkeslena och goda, välfyllda wontons. Själva ordet wonton betyder "att svälja moln" på kantonesiska och du förstår ju genast att de är alldeles ljuvliga att äta. Låter du dem sedan bada i en god sås så lovar jag att du inte bara sväljer moln, du svävar bland dem.” /Dennis Yen

Du hittar receptet på den krispiga lökoljan här >>
Receptet på chilioljan hittar du här >>

Se Dennis Yen laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Wontons

  • 150 g vannameiräkor, råa och skalade
  • 1 msk majsstärkelse (+ 3 msk)
  • 0,5 tsk vitpeppar (+ 1 tsk)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk ostronsås
  • 1 msk sesamolja
  • 300 g fläskfärs
  • 2 dl salladslök, finhackad
  • 1 förp wontonplattor [200 g]

Sås

  • 3 msk krispig chiliolja (se tidigare recept)
  • 2 msk krispig lökolja (se tidigare recept)
  • 2 msk soja (ljus)
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk chingkiangvinäger (svart risvinäger)

Servering

  • 4 dl böngroddar
  • 1 dl salladslök, finhackad
  • 1 dl färsk koriander, finhackad

Gör så här

  1. Skölj räkorna i rikligt med vatten. Rensa bort tarmen om det behövs, enklast är att först skära ett litet snitt längs med ryggen och sedan pilla bort den. Skär räkorna i grova bitar, ungefär 0,5 cm, lägg i en skål och blanda med 1 msk majsstärkelse och 0,5 tsk peppar.
  2. Mät upp 3 msk majsstärkelse, 1 tsk peppar, salt, socker, ostronsås, sesamolja och 2 msk vatten i en stor skål och blanda. Lägg i fläskfärs, räkor och salladslök och blanda väl. Plasta in skålen och låt stå i kylen i 30 minuter.
  3. Fyll en liten skål med vatten, ta fram fyllning och wontonark. Lägg ett ark i handen och placera en tesked fyllning i mitten. Doppa ett finger i vattnet och fukta kanten längs hela arket. Vik över ett hörn diagonalt till det motsatta hörnet och tryck ihop kanterna så att fyllningen innesluts. För samman de två nedre hörnen mot degknytets topp. Vik 10–12 wontons per person.
  4. Sås
    Blanda ingredienserna till såsen i en skål.
  5. Servering
    Koka upp vatten i en kastrull, lägg i böngroddarna och låt dem koka 1 minut. Sila av.
  6. Koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull, det är viktigt att det finns plats för dina wontons att simma runt när de kokas. Dela hellre upp i omgångar än att koka allt på en gång. När knytena flyter upp till ytan är de klara, det tar 4–5 minuter. Ta upp dem ur kastrullen med hjälp av en hålslev, låt droppa av i en sil.
  7. Lägg knytena i en stor skål, häll över sås och böngroddar och blanda.
  8. Fördela allt i skålar eller djupa tallrikar, toppa med salladslök och koriander.