Krispig chiliolja

koket.se
Krispig chiliolja

Krispig chiliolja

13 ingredienser

30 m

”Jag varnar dig redan nu, är det något man kan bli beroende av i matväg så är det krispig chiliolja. Lika många namn som ett kärt barn har, lika många användningsområden finns det för denna otroliga olja. Chilioljan är enligt mig den asiatiska motsvarigheten till ketchup, jag har den på allt. Tillsammans med den krispiga lökoljan blir detta recept magiskt! Använd med fördel en våg och termometer.” /Dennis Yen

Du hittar receptet på den krispiga lökoljan här >>

Se Dennis Yen laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner sats
  • 5 dl rapsolja
  • 50 g chiliflakes
  • 3 msk kryddblandning (se nedan)
  • 1 dl krispig lökolja (se tidigare recept)

Kryddblandning

  • 12 g sichuanpeppar
  • 10 g hel spiskummin
  • 5 g fänkålsfrö
  • 2 stjärnanis
  • 2 kardemummakapslar, svarta
  • 1 g hel nejlika
  • 25 g strösocker
  • 20 g salt
  • 15 g MSG
  • 15 g chiliflakes

Gör så här

  1. Börja med kryddblandningen. Rosta sichuanpeppar, spiskummin, fänkål, stjärnanis, kardemumma och nejlika i en het torr panna på hög värme i ungefär 3 minuter.
  2. Lägg de rostade ingredienserna i en mixer tillsammans med socker, salt, MSG och 15 g chiliflakes. Mixa till en kryddblandning. Det går bra att mortla allt om du inte har en mixer.
  3. Hetta upp rapsoljan i en kastrull till 155 grader, ta av kastrullen från värmen och häll i 50 g chiliflakes. Låt svalna i 10 minuter. Tillsätt sedan 3 msk av kryddblandningen och rör om.
  4. Tillsätt lökoljan när chilioljan svalnat och blanda. Häll upp i rena glasburkar, förslut väl och förvara i skafferiet.
  5. Du kan reglera hettan genom att använda dig av olika sorters chiliflakes. För en mildare chiliolja rekommenderar jag koreanska chiliflakes. Vill du ha mer hetta kan du byta ut några gram mot något starkare, förslagsvis thailändska chiliflakes som är riktigt starka. Genom att kombinera koreanska och thailändska chiliflakes kan du prova dig fram till en nivå som passar dig.