Won Ton kycklingsoppa

Won Ton kycklingsoppa_02
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Won Ton kycklingsoppa

25 ingredienser

5 h

Smakrik soppa med won ton-knyten fyllda med en kycklingmix smaksatt med ingefära, risvin och soja.

Ingredienser

portioner

Kycklingmix

  • 500 g kyckling
  • 1 salladslök, finhackad
  • 1 tsk japansk soja
  • 2 tsk risvin (eller sherry)
  • färsk ingefära, finhackad
  • salt
  • peppar

Won ton-knyten

  • 30 wonton skinn

Kycklingbuljong

  • 15 g rapsolja
  • 4 kycklingben
  • 1 gul lök, grovhackad (eko)
  • 1 morot, i 2 cm bitar
  • 1 selleristjälken, i 2 cm bitar
  • 1 kruka färsk persilja
  • 0,5 purjolök, i 2 cm bitar
  • 1 lagerblad
  • 6 l vatten

Servering

  • 2 bok choy, små alt. 1 stor
  • 7 dl kycklingbuljong
  • 3 skivor färsk ingefära
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 nypa socker
  • vitpeppar
  • 1 salladslök, skuren som hästöron
  • sesamolja

Gör så här

Kycklingmix

  1. Kör kycklingköttet med salladslök, soja, risvin, ingefära, salt och peppar i en food processor med korta intervaller (puls) tills det bildats en boll. Stoppa mixen i en spritspåse och kyl.

Won ton-knyten

  1. Lägg ut won ton-plattorna och spritsa motsvarande en matsked kycklingmix i mitten av varje platta.
  2. Fukta kanten på plattorna med ett finger, vik diagonalt över fyllningen och sedan tvärs över för att forma ett litet paket. Försök lämna så lite luft som möjligt för att minska risken att paketen spricker.

Kycklingbuljong

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta, bryn kycklingdelarna runt om.
  2. Tillsätt grönsakerna, vänd runt och tillsätt vattnet. Låt koka upp och skumma av.
  3. Sjud på medelhög värme i 4-5 timmar utan lock.
  4. Lyft ur så mycket av kycklingen och grönsakerna som möjligt, sila sedan soppan genom finmaskig sil och sedan genom sil med silduk eller hushållspapper.
  5. Reducera ev. ytterligare för att förstärka smaken.

Servering

  1. Blanchera bok choy i kokande vatten en minut och spola av under kallt vatten.
  2. Koka upp kycklingbuljongen med ingefära, soja, socker och vitpeppar. Lägg i won ton-knytena och sjud i tre minuter.
  3. Lägg ner bok choy i grytan och låt bli varmt.
  4. Lägg upp i skålar och garnera med salladslök och droppa över sesamolja.