Whiskymarinerade pilgrimsmusslor

Whiskymarinerade pilgrimsmusslor
Foto: Tv4

Whiskymarinerade pilgrimsmusslor

Av: Rocco - Degerfors

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m

Whiskymarinerade pilgrimsmusslor med vitlökssås och chilichutney passar perfekt som festlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pilgrimsmusslor

  • 8 pilgrimsmusslor
  • 0,5 dl whisky

Vitlökssås

  • 4 hela vitlökar
  • 1 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 40 g smör
  • 6 msk crème fraîche
  • salt
  • peppar
  • citron

Chilichutney

  • 1 äpple
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 rödlökar
  • 3 msk honung
  • 2 limefrukter, zest

Till servering

  • 4 skivor bröd, rostade
  • timjan, till garnering

Gör så här

Pilgrimsmusslor

  1. Ta bort muskeln på musslorna. Marinera sedan pilgrimsmusslorna i whiskyn i 1 timme. Halstra musslorna snabbt i stekpanna innan servering.

Vitlökssås

  1. Rosta vitlöken i ugn på 200 grader i 30 minuter och låt sedan svalna. Pressa ut innehållet ur vitlöken i en kastrull och koka ihop med grädde och soja.
  2. Mixa sedan med mixerstav och tillsätt smör och crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och citron.

Chilihutney

  1. Skala och tärna äpplet och kärna ur chilin och hacka den.
  2. Hacka löken och låt koka i honung i 10 minuter och tillsätt sedan chilin och låt koka ytterligare 2 minuter.
  3. Riv i limezesten och juicen samt äpplet och låt koka ytterligare någon minut.

Vid servering

  1. Rosta brödet och skär bort kanterna. Ha på chutneyn, toppa med musslorna och garnera med timjan.