Wallenbergare på kyckling med rotfruktsgratäng

POPULÄRT
koket.se
Wallenbergare på kyckling med rotfruktsgratäng
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Wallenbergare på kyckling med rotfruktsgratäng

25 ingredienser

Husmansklassiker i form av Wallenbergare, men här på kycklingfärs i stället för kalvfärs. Tillsammans med en riktigt god och krämig gratäng på potatis och rotfrukter blir det en hit att bjuda på till middag.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g kycklingfärs
  • 2 tsk salt
  • 1 äggvita
  • 1 msk salvia
  • 4 dl grädde
  • ströbröd
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Rotfruktsgratäng

  • 300 g fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 200 g morot
  • 150 g palsternacka
  • 150 g rotselleri
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • salt
  • peppar

Sallad

  • 1 morot, tunt skivad
  • 1 palsternacka, tunt skivad
  • 0,25 rotselleri, tunt skivad
  • rapsolja
  • 1 citron, pressad saft
  • ev färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Börja med gratängen. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och strimla löken tunt. Skala och skiva potatis, morot, palsternacka och rotselleri tunt.
  3. Fräs löken mjuk i rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar. Låt koka upp. Vänd i potatis och rotfrukter. Koka upp igen och smaka av med salt och peppar en gång till.
  4. Häll upp i ugnsform. Strö över ost och tillaga i ugnen ca 40 minuter.
  5. Lägg kycklingfärs och salt i en mixer och mixa ihop. Tillsätt äggvita och salvia, mixa ihop. Häll i grädden i en tunn stråle under fortsatt mixning, det ska bli en homomgen rätt lös smet.
  6. Forma små wallenbergare av smeten. Vänd dem i ströbröd och stek dem i generöst med smör och olja i en stekpanna tills de fått fin färg.
  7. Lägg över biffarna i en ugnsform och låt dem gå klart i ugnen sista 10 minuterna som gratängen är under tillagning. Kontrollera att biffarnas innertemperatur är 72 grader.
  8. Gör under tiden salladen. Skala morot, palsternacka och rotselleri. Hyvla tunna strimlor av dem med en potatisskalare eller på mandolin. Vänd upp rotfrukterna med rapsolja, citronjuice och salt. Toppa gärna salladen med lite strimlad persilja.
  9. Servera biffarna med rotfruktsgratäng och sallad.