Wallenbergare med brynt smör och ärtor

koket.se
Wallenbergare med brynt smör och ärtor
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Wallenbergare med brynt smör och ärtor

13 ingredienser

40 m

Myllymäkis recept på en riktigt god wallenbergare. Serveras med fluffigt potatismos, ärtor, brynt smör och rårörda lingon.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 600 g kalvfärs, iskall, men ej frusen
  • salt
  • 500 g grädde, iskall
  • 4 äggulor, iskalla
  • 0,5 tsk épice riche (fyra kryddor)
  • 3 dl bröd, dagsgammalt, rivet
  • 100 g smör
  • 2 dl gröna ärtor

potatismos

  • 800 g potatis, skalad
  • 2 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk)
  • 200 g smör
  • salt

Servering

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Blanda ner hälften av den iskalla färsen i en mixer/matberedare.Tillsätt 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång, mixa tills färsen är slät.
  3. Lägg upp allt i en skål och gör samma sak igen. Mixa den resterande färsen tillsammans med 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång.
  4. När all färs är mixad och i en skål, vänd ner den sista grädden för hand tillsammans med kryddblandningen.
  5. Panera fyra färsbiffar i finrivet dagsgammalt bröd eller ströbröd som pressats genom en sil.
  6. Stek sedan i smör på medelvärme så de får gyllene yta och inte bränns.
  7. Häll av vattnet från potatisen och mixa slät med elvisp tillsammans med gräddmjölk och smör. Smaka av
  8. med salt.
  9. Bryn 100 g smör, när det börjar dofta nötter och blir mörkare, ta av från värmen och vänd ner ärtorna.
  10. Servera Wallenbergarna med mos, ärtor och rårörda lingon.