Vit sparris med bearnaisesås och krispig potatis

Vit sparris med bearnaisesås och krispig potatis
Foto: Tv4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Vit sparris med bearnaisesås och krispig potatis

4

20 ingredienser

30 m

Sparris när den är som bäst i sällskap med bearnaisesås och krispig potatis.

Ingredienser

portioner4

Sparris

  • 8 vita sparrisar, skalade och 1 cm av nedre delen bortskuren
  • 2 l vatten
  • 3 msk salt
  • 3 tsk strösocker
  • 1 dl citronsaft

Bearnaisereduktion

  • 0,75 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 0,5 kruka dragon, kvistar och blad
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 2 vitpepparkorn

Bearnaisesås

  • 3 äggulor
  • 3 msk bearnaisereduktion
  • 300 g smör, smält och skirat
  • 0,5 dl citronsaft
  • cayennepeppar
  • salt
  • 1 kruka dragon, hackad
  • 0,5 knippe persilja, hackad

Krispig potatis

  • 2 bakpotatisar, skalad
  • frityrolja
  • salt

Gör så här

  1. Sparris
    Koka upp vatten, salt, socker och citronjuice. Lägg ner sparrisen i vattnet och sjud cirka 8 minuter. Stick i sparrisen med en potatissticka och känn så att den är precis klar. Koka eventuellt lite till om den känns för hård.
  2. Bearnaisereduktion
    Häll vinäger, vatten, dragon, schalottenlök och vitpeppar i kastrull. Koka ihop tills cirka 0,5 dl återstår, sila och låt svalna.
  3. Bearnaisesås
    Vispa ihop äggulor och reduktion i ett varmt vattenbad tills ägget börjar tjockna och allt blivit ljummet.
  4. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa samtidigt som du häller i smöret i en tunn stråle, späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med citronjuice, cayennepeppar och salt. Avsluta med hackad dragon och persilja.
  5. Krispig potatis
    Strimla potatisen fint och lägg i ljummet vatten. Ta upp från vattnet efter några minuter och fritera krispigt i frityrolja. Låt torka på papper och salta lätt.