Vit sparris med bearnaisesås och krispig potatis

koket.se
Vit sparris med bearnaisesås och krispig potatis
Foto: Tv4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Vit sparris med bearnaisesås och krispig potatis

20 ingredienser

30 m

Sparris när den är som bäst i sällskap med bearnaisesås och krispig potatis.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sparris

  • 8 vita sparrisar, skalade och 1 cm av nedre delen bortskuren
  • 2 l vatten
  • 3 msk salt
  • 3 tsk strösocker
  • 1 dl citronsaft

Bearnaisereduktion

  • 0,75 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 0,5 kruka dragon, kvistar och blad
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 2 vitpepparkorn

Bearnaisesås

  • 3 äggulor
  • 3 msk bearnaisereduktion
  • 300 g smör, smält och skirat
  • 0,5 dl citronsaft
  • cayennepeppar
  • salt
  • 1 kruka dragon, hackad
  • 0,5 knippe persilja, hackad

Krispig potatis

  • 2 bakpotatisar, skalad
  • frityrolja
  • salt

Gör så här

Sparris

  1. Koka upp vatten, salt, socker och citronjuice. Lägg ner sparrisen i vattnet och sjud cirka 8 minuter. Stick i sparrisen med en potatissticka och känn så att den är precis klar. Koka eventuellt lite till om den känns för hård.

Bearnaisereduktion

  1. Häll vinäger, vatten, dragon, schalottenlök och vitpeppar i kastrull. Koka ihop tills cirka 0,5 dl återstår, sila och låt svalna.

Bearnaisesås

  1. Vispa ihop äggulor och reduktion i ett varmt vattenbad tills ägget börjar tjockna och allt blivit ljummet.
  2. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa samtidigt som du häller i smöret i en tunn stråle, späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med citronjuice, cayennepeppar och salt. Avsluta med hackad dragon och persilja.

Krispig potatis

  1. Strimla potatisen fint och lägg i ljummet vatten. Ta upp från vattnet efter några minuter och fritera krispigt i frityrolja. Låt torka på papper och salta lätt.