Vit chokladcheesecake med jordgubbar

POPULÄRT
koket.se
Vit chokladcheesecake med jordgubbar
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Vit chokladcheesecake med jordgubbar

24 ingredienser

1 h + 6 timmar i kylen

Sommarens godaste cheesecake med vit choklad, vanilj, kardemumma och en massa härliga jordgubbar.  Visst låter det gott?

WW ViktVäktarna

Se Roy Fares laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Botten

  • 300 g digestivekex [18 st]
  • 150 g smör
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 5 g malen kardemumma

Cheesecake

  • 600 g färskost
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 100 g gräddfil [1 dl]
  • 110 g ägg [2 stycken]
  • 30 g äggula [2 stycken]
  • 150 g vit bakchoklad

Jordgubbskräm

  • 200 g frysta jordgubbar, tinade
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, saften [0,5 dl]
  • 25 g majsstärkelse (1/2 dl)
  • 25 g vatten, kallt (2 msk)

Garnering

  • ca 2 dl vispgrädde
  • färska jordgubbar
  • färsk citronmeliss

Till formen

  • neutral olja

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör kex, strösocker, vaniljsocker och kardemumma i en matberedare så att kexen blir till smulor. Blanda sedan i det smälta smöret och blanda ordentligt med en slickepott.
  3. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (24 cm i diameter). Häll i smulorna, platta till lite lätt så att du får en jämn och fin botten.
  4. Grädda i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 130 grader. Smörj springformen med olja längs med kanten. Vispa färskost krämigt 3-4 minuter.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna och lägg dem i färskosten.
  3. Tillsätt strösocker och vetemjöl. Vispa till en krämig konsistens. Vänd ner gräddfilen med en slickepott. Blanda därefter försiktigt i 1 ägg i taget samt äggulorna. Vänd runt till en jämn smet.
  4. Smält vit choklad försiktigt i mikron. Ta lite av färskostsmeten och rör ner i chokladen. Blanda sedan ner chokladen i färskostsmeten. Vänd runt till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen på 130 grader i 35-40 minuter.
  6. Stäng av ugnen och öppna ugnslucka så att den står på glänt. Låt cheesecaken stå på eftervärme i ytterligare 30 minuter, ta ut och låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten så att den stelnar ordentligt.

Jordgubbskräm

  1. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna och lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med jordgubbar, vatten, socker och citronsaft.
  2. Låt koka upp och koka ihop 2-3 minuter. Ta upp stången och mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer. Blanda vatten och majsstärkelse och rör ner det i krämen. Koka ca 2-3 minuter tills krämen tjocknat. Häll över i en skål, plasta med plastfolie och ställ in i kylen.

Garnering

  1. Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Vispa grädden och fyll i en spritspåse. Roy använder två spritspåsar med olika tyllar för att göra cheesecaken extra fin. Bred ut jordgubbskrämen på cheesecaken. Garnera med jordgubbar. Toppa med spritsad grädde och citronmeliss.