Vit chokladcheesecake med jordgubbar

POPULÄRT
koket.se
Vit chokladcheesecake med jordgubbar
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Vit chokladcheesecake med jordgubbar

24 ingredienser

1 h + 6 timmar i kylen

Sommarens godaste cheesecake med vit choklad, vanilj, kardemumma och en massa härliga jordgubbar.  Visst låter det gott?

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Botten

  • 300 g digestivekex [18 st]
  • 150 g smör
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 5 g malen kardemumma

Cheesecake

  • 600 g färskost
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 100 g gräddfil [1 dl]
  • 110 g ägg [2 stycken]
  • 30 g äggula [2 stycken]
  • 150 g vit bakchoklad

Jordgubbskräm

  • 200 g frysta jordgubbar, tinade
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, saften [0,5 dl]
  • 25 g majsstärkelse (1/2 dl)
  • 25 g vatten, kallt (2 msk)

Garnering

  • ca 2 dl vispgrädde
  • färska jordgubbar
  • färsk citronmeliss

Till formen

  • neutral olja

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör kex, strösocker, vaniljsocker och kardemumma i en matberedare så att kexen blir till smulor. Blanda sedan i det smälta smöret och blanda ordentligt med en slickepott.
  3. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (24 cm i diameter). Häll i smulorna, platta till lite lätt så att du får en jämn och fin botten.
  4. Grädda i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 130 grader. Smörj springformen med olja längs med kanten. Vispa färskost krämigt 3-4 minuter.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna och lägg dem i färskosten.
  3. Tillsätt strösocker och vetemjöl. Vispa till en krämig konsistens. Vänd ner gräddfilen med en slickepott. Blanda därefter försiktigt i 1 ägg i taget samt äggulorna. Vänd runt till en jämn smet.
  4. Smält vit choklad försiktigt i mikron. Ta lite av färskostsmeten och rör ner i chokladen. Blanda sedan ner chokladen i färskostsmeten. Vänd runt till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen på 130 grader i 35-40 minuter.
  6. Stäng av ugnen och öppna ugnslucka så att den står på glänt. Låt cheesecaken stå på eftervärme i ytterligare 30 minuter, ta ut och låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten så att den stelnar ordentligt.

Jordgubbskräm

  1. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna och lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med jordgubbar, vatten, socker och citronsaft.
  2. Låt koka upp och koka ihop 2-3 minuter. Ta upp stången och mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer. Blanda vatten och majsstärkelse och rör ner det i krämen. Koka ca 2-3 minuter tills krämen tjocknat. Häll över i en skål, plasta med plastfolie och ställ in i kylen.

Garnering

  1. Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Vispa grädden och fyll i en spritspåse. Roy använder två spritspåsar med olika tyllar för att göra cheesecaken extra fin. Bred ut jordgubbskrämen på cheesecaken. Garnera med jordgubbar. Toppa med spritsad grädde och citronmeliss.