Viltfärsbiffar med svampfräs
Viltfärsbiffar med svampfräs
26 ingredienser
1 h
Klassiska viltfärsbiffar med svampfräs, gräddsås och kokt potatis är en klassisk rätt som alltid är rätt, både till vardag och helg!
Ingredienser
Viltfärsbiffar
- 500 g viltfärs (av älg eller hjort)
- 100 g blandfärs
- 1 gul lök
- 0,75 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 msk soja (kikkomansoja)
- 1 tsk kalvfond
- 5 enbär, stötta
- 1 krm torkad timjan, smulad
- 5 grönpepparkorn, stötta
- salt
- peppar
- olja (till stekning)
- smör (till stekning)
Svampfräs
- 1 gul lök
- 1 äpple
- 200 g rökt sidfläsk
- 1 l kantareller, färska (eller 0,5 l förvällda)
- 6-8 steklökar (små)
- 1 knippe färsk persilja
- smör (till stekning)
- salt
- peppar
Till servering
- gräddsås
- potatis, kokt eller pressad
- ev svartvinbärsgelé
Gör så här
Viltfärsbiffar
- Börja med viltfärsbiffarna. Skala och finhacka löken, fräs hälften av löken glansig i lite smör. Behåll resten av löken rå.
- Blötlägg ströbrödet i mjölken. Blanda ihop färsen med lök, ägg, ströbröd, soja, kalvfond och kryddor.
- Gör ett stekprov och kontrollera kryddningen. Forma små pannbiffar med fuktiga händer och lägg dem på ett smörpapper eller en skärbräda.
- Hetta upp en panna med olja och smör, stek biffarna på medelhög värme tills de är genomstekta. Stek inte för många biffar åt gången, då kan det börja koka i pannan. Håll biffarna varma.
Svampfräs
- Skala och hacka löken till svampfräset. Skala eventuellt äpplet och ta bort kärnhuset, skär äpplet i tärningar.
- Tärna sidfläsket och ansa svampen.
- Skala steklökarna och koka dem några minuter i lättsaltat vatten, dela dem sedan på mitten.
- Stek fläsket knaprigt, ta upp det och stek svampen i fettet från fläsket. Krydda svampen med salt och peppar och lägg i en klick smör. Tillsätt lök, steklök och äpple och stek tills löken är mjuk. Lägg tillbaka fläsket i pannan.
- Finhacka persiljan och vänd ner den precis innan servering.
Servering
- Lägg upp biffarna på ett varmt fat och bred svampfräset över.
- Servera med gräddsås och kokt eller pressad potatis. Svartvinbärsgelé är också gott till.