Vegetarisk kalops med rotfrukter och äpple

21 röster
35 m
4
Vegetarisk kalops med rotfrukter och äpple
Foto: TV4

Lisa Lemkes köttfria variant av den klassiska husmanskosten kalops - snabb grönsaksgryta med äpple och timjan. Servera med en klick crème fraiche, eller havre fraiche om du vill ha en helt vegansk rätt.

Visa mer
35 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 500 g palsternacka
  • 500 g morot
  • 500 g potatis
  • 1 msk kryddpeppar, mortlad
  • 4 lagerblad, krossade
  • 1 l grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar
  • ev maizena

Till servering

  • crème fraiche (eller havre fraiche)
  • 2 syrliga äpplen
  • 0,5 dl färsk timjan, plockad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Hacka löken grovt. Skala rotfrukterna och skär dem i 2 cm stora bitar. Hetta upp en kastrull med olja och fräs löken mjuk.
  2. Tillsätt rotfrukterna, kryddpeppar och lagerblad och låt fräsa med en kort stund. Slå på buljongen, krydda med salt och peppar och koka upp. Låt koka på mellanvärme i ca 25 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av grytan med maizena.
  3. Kärna ur äpplena och strimla dem riktigt fint (du kan även riva dem grovt). Blanda med plockad timjan. Servera grytan med crème fraiche och äppelsalladen.

Laddar fler recept...