• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Vegetarisk kalops med rotfrukter och äpple

Vegetarisk kalops med rotfrukter och äpple
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Vegetarisk kalops med rotfrukter och äpple

3 steg att laga

13 ingredienser

35 m

Lisa Lemkes köttfria variant av den klassiska husmanskosten kalops - snabb grönsaksgryta med äpple och timjan. Servera med en klick crème fraiche, eller havre fraiche om du vill ha en helt vegansk rätt.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 gula lökar
  • 500 g palsternacka
  • 500 g morot
  • 500 g potatis
  • 1 msk kryddpeppar, mortlad
  • 4 lagerblad, krossade
  • 1 l grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar
  • ev majsstärkelse

Till servering

  • crème fraîche (eller havre fraiche)
  • 2 syrliga äpplen
  • 0,5 dl färsk timjan, plockad

Gör så här

  1. Hacka löken grovt. Skala rotfrukterna och skär dem i 2 cm stora bitar. Hetta upp en kastrull med olja och fräs löken mjuk.
  2. Tillsätt rotfrukterna, kryddpeppar och lagerblad och låt fräsa med en kort stund. Slå på buljongen, krydda med salt och peppar och koka upp. Låt koka på mellanvärme i ca 25 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av grytan med maizena.
  3. Kärna ur äpplena och strimla dem riktigt fint (du kan även riva dem grovt). Blanda med plockad timjan. Servera grytan med crème fraiche och äppelsalladen.