Vegetarisk kalops med rotfrukter och äpple
Vegetarisk kalops med rotfrukter och äpple
13 ingredienser
35 m
Lisa Lemkes köttfria variant av den klassiska husmanskosten kalops - snabb grönsaksgryta med äpple och timjan. Servera med en klick crème fraiche, eller havre fraiche om du vill ha en helt vegansk rätt.
EnkeltHälsomatSnabbtMatlådaVardagsmiddagGrytorVegetarisktVeganska receptHusmanskost och receptklassikerSvensk/nordisk mat
Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser
- 2 gula lökar
- 500 g palsternacka
- 500 g morot
- 500 g potatis
- 1 msk kryddpeppar, mortlad
- 4 lagerblad, krossade
- 1 l grönsaksbuljong
- salt
- peppar
- ev majsstärkelse
Till servering
- crème fraîche (eller havre fraiche)
- 2 syrliga äpplen
- 0,5 dl färsk timjan, plockad
Gör så här
- Hacka löken grovt. Skala rotfrukterna och skär dem i 2 cm stora bitar. Hetta upp en
- kastrull med olja och fräs löken mjuk.
- Tillsätt rotfrukterna, kryddpeppar och lagerblad och låt fräsa med en kort stund. Slå på buljongen, krydda med salt och peppar och koka upp. Låt koka på mellanvärme i ca 25 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av grytan med maizena.
- Kärna ur äpplena och strimla dem riktigt fint (du kan även riva dem grovt). Blanda med
- plockad timjan. Servera grytan med crème fraiche och äppelsalladen.