Vegansk och glutenfri blåbärspaj
Vegansk och glutenfri blåbärspaj
13 ingredienser
1 h 30 m
En blåbärspaj utan animaliska produkter eller gluten är en dröm för många, här kommer ett riktigt gott recept!
Ingredienser
pajdeg
- 175 g glutenfri mjölmix
- 2 krm salt
- 1 msk strösocker
- 1 tsk fiberhusk
- 100 g kokosolja
- 2-4 msk vatten, iskallt
Fyllning
- 3 msk majsstärkelse
- 2,5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 krm vaniljpulver
- 0,5 dl vatten, kallt
- 1 msk citronsaft
- 1 l blåbär
Gör så här
Pajskal
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Blanda mjöl, salt, socker och fiberhusk. Arbeta in kokosoljan (som inte ska vara flytande, utan i fast form) tills du har en smulig deg.
- Tillsätt 1 msk vatten och arbeta in med en gaffel eller i en matberedare. Så fort det blivit en deg formar du den till en tjock platta, täcker med plastfolie och lägger in i kylen 15-20 minuter.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper tills den är 3-4 mm tjock. Täck en form med degen och pricka hål med en gaffel.
- Blindbaka i ugnen tills skalet fått fin färg, det tar runt 20 minuter.
Blåbärsfyllning
- Rör ut maizenan i vattnet.
- Häll alla ingredienser (men bara hälften av blåbären) i en kastrull och koka upp. Låt småkoka ett par minuter. Häll sedan i resten av blåbären och ta av från plattan.
- Låt svalna 10 minuter och häll sedan ner fyllningen i pajskalet. Ställ in pajen i kylen så den svalnar helt. Ta fram en halvtimme innan servering så den inte är iskall.