Vegansk och glutenfri blåbärspaj

johan hedberg

Vegansk och glutenfri blåbärspaj

13 ingredienser

1 h 30 m

En blåbärspaj utan animaliska produkter eller gluten är en dröm för många, här kommer ett riktigt gott recept!

Ingredienser

pajdeg

  • 175 g glutenfri mjölmix
  • 2 krm salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk fiberhusk
  • 100 g kokosolja
  • 2-4 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 3 msk majsstärkelse
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 dl vatten, kallt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 l blåbär

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Blanda mjöl, salt, socker och fiberhusk. Arbeta in kokosoljan (som inte ska vara flytande, utan i fast form) tills du har en smulig deg.
  3. Tillsätt 1 msk vatten och arbeta in med en gaffel eller i en matberedare. Så fort det blivit en deg formar du den till en tjock platta, täcker med plastfolie och lägger in i kylen 15-20 minuter.
  4. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper tills den är 3-4 mm tjock. Täck en form med degen och pricka hål med en gaffel.
  5. Blindbaka i ugnen tills skalet fått fin färg, det tar runt 20 minuter.

Blåbärsfyllning

  1. Rör ut maizenan i vattnet.
  2. Häll alla ingredienser (men bara hälften av blåbären) i en kastrull och koka upp. Låt småkoka ett par minuter. Häll sedan i resten av blåbären och ta av från plattan.
  3. Låt svalna 10 minuter och häll sedan ner fyllningen i pajskalet. Ställ in pajen i kylen så den svalnar helt. Ta fram en halvtimme innan servering så den inte är iskall.