Vegansk Janssons frestelse

Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Vegansk Janssons frestelse

1

19 ingredienser

1 h 30 m

En riktigt god och smakrik Janssons frestelse på veganskt vis!

Ingredienser

portioner1 gratäng

Gratängen

  • 2 gula lökar (stora)
  • 1,3 kg fast potatis
  • 1 dl ströbröd
  • rapsolja (till stekning)

Stanning

  • 5 dl havregrädde
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen muskot
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 krm malen kardemumma

Gör så här

  1. Skiva löken och stek den mjuk i rapsolja eller vegosmör.
  2. Skär potatisen i tunna stavar. Behåll skalet på.
  3. Vispa ihop havregrädde, majsstärkelse, vitvinsvinäger och alla kryddor till stanningen.
  4. Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en gratängform på 30 x 40 cm. Fördela ut hälften av löken. Lägg på ett lager potatis och upprepa. Avsluta med ett lager potatis överst. Slå grädden över gratängen och strö över ströbröd. 
  5. Grädda i 225 grader i 1 timme. Täck gratängen med folie om den börjar bli bränd mot slutet.
  6. Låt svalna något innan servering.
TIPS!
läs mer
Leif Mannerström 2018

Se och lär av Leif Mannerström

Tips och tricks för hur du utvecklar din matlagning

Läs mer