Vegansk Janssons frestelse

Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Vegansk Janssons frestelse

1

19 ingredienser

1 h 30 m

En riktigt god och smakrik Janssons frestelse på veganskt vis!

Ingredienser

portioner1 gratäng

Gratängen

  • 2 gula lökar (stora)
  • 1,3 kg fast potatis
  • 1 dl ströbröd
  • rapsolja (till stekning)

Stanning

  • 5 dl havregrädde
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen muskot
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 krm malen kardemumma

Gör så här

  1. Skiva löken och stek den mjuk i rapsolja eller vegosmör.
  2. Skär potatisen i tunna stavar. Behåll skalet på.
  3. Vispa ihop havregrädde, majsstärkelse, vitvinsvinäger och alla kryddor till stanningen.
  4. Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en gratängform på 30 x 40 cm. Fördela ut hälften av löken. Lägg på ett lager potatis och upprepa. Avsluta med ett lager potatis överst. Slå grädden över gratängen och strö över ströbröd. 
  5. Grädda i 225 grader i 1 timme. Täck gratängen med folie om den börjar bli bränd mot slutet.
  6. Låt svalna något innan servering.