Vårtårta med rabarberkompott och citroncurd

81 röster
1h 20min
10-12

Tea dammar av den klassiska midsommartårtan och byter ut jordgubbarna mot fräsch och lite syrlig rabarberkompott samt lemoncurd. En lättbakad tårta med enkla moment som du bakar smidigt i ugnen, ett perfekt bakverk för alla vårens fester!

Visa mer
1h 20min
10-12

Du behöver

Botten

  • 100 g smör, saltat och rumsvarmt
  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 100 g äggulor (6 st)
  • 60 g mjölk (4 msk)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 10 g bakpulver (2 tsk)
  • 1 g salt (1 krm)
  • 5 g vaniljsocker (1 tsk)

Maräng

  • 175 g äggvitor (6 st)
  • 225 g strösocker (2,5 dl)
  • 40 g citron, juice (knappt 0,5 dl)
  • 100 g flagad mandel, orostad (2 dl)

Rabarberkompott

  • 600 g rabarber (8 stjälkar)
  • 30 g vaniljsocker (3,5 msk)
  • 235 g rörsocker, ekologiskt strö (2,5 dl)

Citroncurd

  • 3-4 citroner, juice och zest (ekologiska)
  • 150 g socker
  • 150 g ägg (3 små)

Till montering

  • 800 g vispgrädde, lättvispad
  • 1 kruka citronmeliss eller harsyra
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Maräng
    Vispa upp äggvitor med citronjuice med en elvisp och tillsätt sockret i omgångar. Vispa till du har en glansig fast maräng. Ställ åt sidan.
  2. Botten
    Vispa smör och socker till en krämig konsistens i en bunke. Rör ner äggulorna i omgångar.
  3. Tillsätt mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat burk och tillsätt dem i omgångar. Vänd ihop till en jämn smet, ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 170 grader. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Bred marängen ovanpå bottnen så att den blir toppig. Strö över flagad mandel, viktigt att den är orostad.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
  6. Rabarberkompott
    Skala och skiva rabarbern i bitar om cirka 3 cm.
  7. Värm rabarberbitarna på låg värme i cirka 2 minuter, tillsätt sedan vanilj- och strösocker. OBS! Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden, rabarbern ska vara lätt tillagad och fortfarande ha lite stuns och inte vara helt genomkokt eller bli sylt.
  8. Häll över i en bunke och låt rabarbern vila i lagen tills den är helt avsvalnad.
  9. Citroncurd
    Zesta citronerna och pressa ur juicen.
  10. Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och värm på låg värme tills curden nått 84 grader.
  11. Sila över curden i en ren bunke och lägg plast mot ytan. Låt svalna av i kyl.
  12. Montering
    Vispa grädde lätt.
  13. Lossa kakan från papperet. Dela kakan på mitten och lägg den delen på skärbrädan.
  14. Lägg på den lättvispade grädden och klicka ut hälften av rabarberkompotten. Ringla hälften av citroncurden över.
  15. Lägg på nästa botten och stryk på den sista grädden och resten av rabarberkompotten och curden. Toppa med lite gröna blad.
4 maj 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...