Varm couscoussallad med torsk och hemgjord hummus

koket.se
Varm couscoussallad med torsk och hemgjord hummus
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Varm couscoussallad med torsk och hemgjord hummus

24 ingredienser

40 m

Kryddstekt torsk serveras med varm sallad med couscous och grillade grönsaker samt hemgjord kikärtsröra.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Hummus

  • 400 g kikärtor, på burk [250 g avrunna]
  • 2 msk tahinipasta
  • 1 knivsudd spiskummin
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • ca 1,5 dl olivolja
  • ca 3 msk vatten
  • 0,5 citron, pressad saft
  • salt
  • peppar

Couscoussallad

  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 1 rödlök
  • 3 dl couscous
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 1 rejäl bunte slätbladig persilja, grovt hackad
  • 1 dl pistagenötter, grovhackade
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 0,5 dl olivolja

Torsk

  • 700 g torskrygg [4 bitar à 175 g]
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm milt chilipulver
  • olivolja, att steka i

Till servering

  • 1 citron, klyftor

Gör så här

Hummus

  1. Lägg kikärtor, tahini, riven vitlök samt spiskummin i en bunke. Mixa slätt med stavmixer och smaka av med citron och salt. Toppa med lite olivolja, vatten och hackad persilja över.

Couscoussallad

  1. Koka upp buljongen. Häll i couscous samt 1 msk olivolja, dra av plattan och låt svälla i 5 minuter. Fluffa upp med gaffel.
  2. Dela zucchini och aubergine på längden och skiva sedan på längden det tunnaste som går. Skär rödlök i tunna båtar och lägg alla grönsakerna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Pensla med olivolja, salta och peppra. Grilla på 250 grader till grönsakerna börjar få sotade kanter.
  3. Blanda sedan med couscous, pistagenötter, persilja och smaka av med olivolja, citronsaft samt salt och peppar.

Torsk

  1. Salta och peppra torsken. Blanda spiskummin, chilipulver, paprikapulver och badda in fisken i kryddorna. Stek i olivolja ca 3 minuter per sida.
  2. Servera fisken genast med couscoussallad, hummus och citronklyftor.