Variation på purjolök, potatis, vasslesmörsås, kvarg, krutonger och flädertapioka

Variation på purjolök, potatis, vasslesmörsås, kvarg, krutonger och flädertapioka
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Variation på purjolök, potatis, vasslesmörsås, kvarg, krutonger och flädertapioka

2

11 steg att laga

16 ingredienser

1 h 30 min

Klara Linds tolkning av Tom Sjöstedts vegetariska nobelförrätt från 2017. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 fast potatis
  • 2 purjolök
  • 3 dl gräddfil
  • 3 citron, ekologiska
  • 1 msk champagnevinäger
  • 1 dl tapiokapärlor
  • 1 dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • 225 g smör
  • 4 dl rapsolja
  • 1 ägg, rumstempererat
  • 2 skiva levainbröd
  • färska örter, t ex grönkålsskott och dill
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka potatisen med skalet kvar i saltat vatten så att det är en liten kärna kvar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Skär bort den gröna delen på purjolöken. Ta hälften av det och rosta av i ugnen tills det är bränt.
  3. Resterande del finhackas och läggs i en blender. Värm 2 dl rapsolja till 60 grader in kastrull. Häll oljan i blendern. Mixa i 5 minuter. Sila av den gröna purjolöksoljani kaffefilter.
  4. Skär brödet i grova bitar och stek knapriga i olja och smör i panna tills gyllene.
  5. Koka tapiokan i 20 minuter tills genomskinlig. Häll flädersaft, finrivet skal från 2 och saft från 3 citroner i en skål. Sila av tapiokan och spola med kallt vatten. Lägg tapiokan i fläder och citronsaften.
  6. Häll gräddfilen i kastrull, koka på medelhög värme tills den blir grynig. Sila av i kaffefilter. Spara både vassle och kvargen.
  7. Skär den vita delen av purjolöken tunt och stek mjuk i 100 g smör i en panna på medelvärme, den får inte ta färg. Mix fräst purjo med vinägern slätt.
  8. Häll vassle (från den avrunna gräddfilen) och resterande smör i stekpanna, låt koka ihop något.
  9. Skala potatisen och skär i 2 cm skivor. Lägg i vasslesmörsåsen och låt gå klar i stekpannan. Mixa en majonnäs av ägget och resterande rapsolja (2 dl). Smaka av med salt.
  10. Blanda upp kvargen med salt och finrivet skal från 1 citron.
  11. Klicka ut 3 klickar majonnäs på tallriken. Lägg på potatisskivorna, purjolökskrämen, bränd purjolök, kvargen, tapiokan, purjolöksolja, krutonger och örter.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer