Variation på purjolök, potatis, vasslesmörsås, kvarg, krutonger och flädertapioka

Variation på purjolök, potatis, vasslesmörsås, kvarg, krutonger och flädertapioka
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Variation på purjolök, potatis, vasslesmörsås, kvarg, krutonger och flädertapioka

16 ingredienser

1 h 30 min

Klara Linds tolkning av Tom Sjöstedts vegetariska nobelförrätt från 2017.

Ingredienser

portioner
  • 4 fasta potatisar
  • 2 purjolökar
  • 3 dl gräddfil
  • 3 citroner, ekologiska
  • 1 msk champagnevinäger
  • 1 dl tapiokapärlor
  • 1 dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • 225 g smör
  • 4 dl rapsolja
  • 1 ägg, rumstempererat
  • 2 skivor levainbröd
  • färska örter, t ex grönkålsskott och dill
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka potatisen med skalet kvar i saltat vatten så att det är en liten kärna kvar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Skär bort den gröna delen på purjolöken. Ta hälften av det och rosta av i ugnen tills det är bränt.
  3. Resterande del finhackas och läggs i en blender. Värm 2 dl rapsolja till 60 grader in kastrull. Häll oljan i blendern. Mixa i 5 minuter. Sila av den gröna purjolöksoljani kaffefilter.
  4. Skär brödet i grova bitar och stek knapriga i olja och smör i panna tills gyllene.
  5. Koka tapiokan i 20 minuter tills genomskinlig. Häll flädersaft, finrivet skal från 2 och saft från 3 citroner i en skål. Sila av tapiokan och spola med kallt vatten. Lägg tapiokan i fläder och citronsaften.
  6. Häll gräddfilen i kastrull, koka på medelhög värme tills den blir grynig. Sila av i kaffefilter. Spara både vassle och kvargen.
  7. Skär den vita delen av purjolöken tunt och stek mjuk i 100 g smör i en panna på medelvärme, den får inte ta färg. Mix fräst purjo med vinägern slätt.
  8. Häll vassle (från den avrunna gräddfilen) och resterande smör i stekpanna, låt koka ihop något.
  9. Skala potatisen och skär i 2 cm skivor. Lägg i vasslesmörsåsen och låt gå klar i stekpannan. Mixa en majonnäs av ägget och resterande rapsolja (2 dl). Smaka av med salt.
  10. Blanda upp kvargen med salt och finrivet skal från 1 citron.
  11. Klicka ut 3 klickar majonnäs på tallriken. Lägg på potatisskivorna, purjolökskrämen, bränd purjolök, kvargen, tapiokan, purjolöksolja, krutonger och örter.