Ugnsrostad zucchini med basilikakräm och olivkaviar

koket.se
Ugnsrostad zucchini med basilikakräm och olivkaviar
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Ugnsrostad zucchini med basilikakräm och olivkaviar

14 ingredienser

30 min

Zucchini i ugn med en smakrik basilika kräm och "kaviar" gjord på oliver. En riktigt god vegetarisk bjudrätt!

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 zucchini
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 krukor färsk basilika
  • 50 g spenat
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tomat, i kvartar
  • 2 dl neutral rapsolja, iskall
  • 1 dl kalamataoliver utan kärnor
  • 1 citron, skal och juice
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm strösocker
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Skär en och en halv zucchini i 2 centimeter tjocka skivor. Lägg ut skivorna och skär kryss i snittytan med vass kniv. Krydda med salt och socker på båda sidor och låt marinera i 10 minuter.
  3. Plocka basilika blad och spara stjälkarna. Lägg dem i kallt vatten en stund. Mixa spenat, vitlök, tomat, basilika stjälkar och lite av bladen till en slät kräm. Montera med iskall olja till krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Hacka oliver fint till en kräm och smaka av med svartpeppar.
  5. Blanda citronskal och juice med en nypa socker, salt och olivolja.
  6. Baka zucchiniskivorna i ugn på galler i 8-10 minuter. Ta ut och ringla över citrondressingen. Toppa med basilika och tunna skivor med zucchini skurna med mandolin eller vass kniv.
  7. Servera med basilika kräm och en sked olivkaviar.