Ugnsrostad rödkål med mandel och äpple

Ugnsrostad rödkål med mandel och äpple
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Ugnsrostad rödkål med mandel och äpple

9 ingredienser

45 m

En vacker rätt på höstens fina råvaror. Ugnsrosta blomkålen i vackra klyftor och ös med smör vin, mandel, äpple och örter. Passar som förrätt, tillbehör i en hel måltid, eller på en skiva rostat bröd till brunchen!

Ingredienser

portioner
  • 1 rödkål, ca 20 cm i diameter
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 g smör
  • 1 tsk havssalt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 dl sötmandel, hackad
  • 1 äpple, i 10 klyftor
  • 1 dl färska örter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär kålen i 6 klyftor som sitter ihop i roten. Öppna upp kålen genom att dra klyftorna utåt.
  3. Häll över vinet, olivoljan, klicka ut smöret och tryck gärna in det lite överallt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20 minuter och ös gärna med vätskan ett par gånger.
  4. Ta ut kålen och strö över mandeln och äppleklyftorna och låt rosta 5-7 minuter till.
  5. Servera som det är, gärna med lite finhackade färska örter. Som tillbehör i en hel måltid eller på en bit rostat bröd.