• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ugnsbakad röding med jalapeñomajonnäs, smörslungad kål och forellrom

Ugnsbakad röding med jalapeñomajonnäs, smörslungad kål och forellrom
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Ugnsbakad röding med jalapeñomajonnäs, smörslungad kål och forellrom

7 steg att laga

18 ingredienser

40 min

Lyxig och härlig fiskrätt med ugnsbakad röding, smörig kål och en knallgrön majo med skönt sting från chilifrukten jalapeño. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Röding

  • 4 rödingfiléer med skinn (à ca 160 g)
  • olivolja
  • salt

Smörslungad kål

  • 500 g savoykål
  • 1 purjolök
  • 50 g smör
  • 25 g babyspenat

Jalapeñomajonnäs

  • 4 dl matolja
  • 4 jalapeños
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka persilja
  • 25 g babyspenat
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt

Garnering

  • 50 g forellrom
  • 0,5 ask krasse

Gör så här

  1. Jalapeñomajonnäs
    Börja med majonnäsen. Skala vitlöken. Mixa olja med vitlök, jalapeño, persilja och spenat. Sila genom en finmaskig sil. Vispa äggula, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt vispning. Smaka av med salt. Ställ i kylen fram till servering.
  2. Ugnsbakad röding
    Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Salta och gnid in fisken med olivolja. Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Tillaga i ugnen tills fiskens innertemperatur är 45 grader. Dra av skinnet vid servering.
  4. Smörslungad kål
    Skär kålbladen i bitar, se till att skära bort den grova mittbiten. Skär purjolöken i skivor.
  5. Koka upp saltat vatten. Lägg i kålen och purjolöken. Låt koka tills det mjuknat. Häll av en i sil.
  6. Smält smöret i en panna. Tillsätt kål och purjolök. Vänd runt och tillsätt spenaten precis före servering.
  7. Smörslungad kål
    Toppa rödingen med kål- och spenatblandningen samt jalapeñomajonnäs. Garnera med forellrom och krasse.