Ugnsbakad gravlaxfilé och löjromsbouchéer, serveras med het champagnesås

60m
4
Ugnsbakad gravlaxfilé och löjromsbouchéer, serveras med het champagnesås
Foto: TV4

Gratinerad gravlax, med sparris, serveras med pressad potatis, varm champagnesås samt frasig löjromsbouché

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 oktober 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
60m
4

Du behöver

Potatis

  • 600 g potatis
  • vatten
  • salt, efter smak

Löjromsbouchéer

  • 1 rulle smördeg, blir ca 12 bouchéer
  • 2 äggulor
  • 100 g löj- eller sikrom
  • rödlök, finhackad
  • crème fraiche
  • dillkvist

Gravlax

  • 4 bitar skinn- och benfri gravlaxfilé, á ca 140 g
  • 4-8 stjälkar grön knoppsparris, färsk
  • 4 skivor schweizerost

Champagnesås

  • 3 dl creme fraiche
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 10-15 cl champagne, eller mousserande vin
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Potatis steg 1
    Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
  2. Löjromsbouchéer
    Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skär ut fiskformade bitar, ca 6cm långa och 3cm breda, ur smördegsrullen.
  4. Pensla bitarna med äggula.
  5. Grädda i ugn i 7-8 minuter.
  6. Låt bitarna svalna något och fyll de sedan med crème fraiche, rödlök och löjrom. Dekorera med dill.
  7. Gravlax
    Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Fördela laxbitarna på ugnssäkert fat.
  9. Lägg en sparrisstjälk på varje bit.
  10. Täck varje laxbit och sparris med en, ej för tunn, skiva schweizerost.
  11. Sätt in formen i ugnen och tillaga laxen i 5-8 minuter.
  12. Champagnesås
    Koka upp creme fraichen tillsammans med fiskbuljongtärningen och koka det hela under vispning i ca 5 min.
  13. Smaka av med cayennepeppar.
  14. Tillsätt slutligen det mousserande vinet i såsen tillsammans med 1 msk smör.
  15. Potatis steg 2
    Häll av vattnet från potatisen och pressa den sedan i potatispress.
  16. Servering
    Servera den ugnsbakade laxen med pressad potatis, varm champagnesås samt med löjromsbouché.
Kommentera receptet

Fler goda recept