Trattkantarellsoppa med timjan och sherry

Trattkantarellsoppa med timjan och sherry
Foto: Tv4

Trattkantarellsoppa med timjan och sherry

Av: Peter - Tomelilla

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

45 m

Trattkantarellsoppa med timjan och sherry med osttoast är en förrätt där den svenska skogen och kontinenten möts.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 l trattkantareller, färska
  • 4 msk smör
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl torr sherry
  • 1 dl gul lök, finhackad
  • 1 dl morot, fint tärnade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraîche
  • ca 0,5 tsk salt
  • 0,5-1 krm cayennepeppar
  • 1 förp krasse (till serveringen)

Osttoast

  • 0,5 baguette
  • 3-4 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • 2 dl gruyèreost, riven
  • 2 dl emmentalerost, riven
  • 0,5-1 tsk paprikapulver

Gör så här

Soppa

  1. Skär den färska svampen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med en msk smör i en kastrull och koka den under lock tills du får ut maximalt med svampspad. Ta sedan av locket och koka in spadet i svampen så smaken blir koncentrerad.
  2. Slå grönsaksbuljongen och sherryn över svampen och låt det hela småkoka medan du gör iordning grönsakerna.
  3. Skala lök och morot och skär i mycket små och fina tärningar.
  4. Fräs lök, morot och timjan i ca 3 msk smör i en separat lite större kastrull utan att det får färg.
  5. Tillsätt tomatpurén som får fräsa med en stund och pudra över mjölet under omrörning. Låt även mjölet fräsa en kort stund så allt blir väl blandat.
  6. Sedan är det dags att späda grönsakerna med svamp och vinbuljongen i omgångar under vispning och uppkok.
  7. Tillsätt crème fraiche och låt soppan koka sakta i 10 -15 minuter. Smaka av med salt och försiktigt med cayennepeppar.
  8. Soppan är nu klar och serveras med fördel i portionsskålar garnerade med klippt kryddkrasse.

Osttoast

  1. Sätt ugnen på 250 grader och skär baguetten i ca 1 cm skivor.
  2. Blanda ihop vitlökssmöret.
  3. Bred ett tunt lager vitlökssmör på varje skiva. Riv de bägge ostsorterna och blanda dem.
  4. Lägg ut bröden på en ugnsform och fördela osten på brödet och pudra över en aning paprikapulver på varje skiva.
  5. Gratinera toasten i ugnen under uppsikt i 4 -6 minuter.