Toskansk gryta på karré med rött vin, örter och tomat

Toskansk gris med rött vin, örter och tomat
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Toskansk gryta på karré med rött vin, örter och tomat

15 ingredienser

4,5 h

Servera julgrisen på italienskt vis med Mandelmanns recept på toskansk gris. Långstek köttet i ugnen tillsamman med tomater, rött vin och örter.

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 3-4 morötter
  • 1-2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • olivolja, till stekning
  • 1 torkad chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kg fläskkarré (eller bog av gris)
  • 1 förp konserverade körsbärstomater ((eller färska tomater))
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl svarta oliver (gärna semitorkade men går bra med andra också)
  • färska örter (tex salvia, timjan och rosmarin)
  • 2 lagerblad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka lök, morötter och selleri fint. Fräs långsamt mjukt i en gryta tillsammans med olivolja, gärna 20 minuter. Men utan att det tar färg.
  2. Smula ner en torkad chili och finhackad vitlök.
  3. Sätt ugnen på 125 grader.
  4. Salta och peppra köttet. Lägg köttet i en ugnssäker form eller stor gryta med lock. Strö över tomater, de stekta grönsakerna, oliver, olivolja och rött vin.
  5. Tillsätt kryddorna och ställ in i ugnen i 3 timmar på 125 grader med lock. Ta därefter av locket och låt stå cirka 1,5-2 timmar till. Servera med potatis och njut!