Torskrygg med parmesankrokett och citronkräm

POPULÄRT
Torskrygg med parmesankrokett och citronkräm
Foto: Tv4

Torskrygg med parmesankrokett och citronkräm

Av: Karin - Laholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h 30 m

Torskrygg med parmesankrokett och citronkräm är alltid en festlig rätt att servera till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torskrygg

  • 4 bitar torskrygg [á 125 g]
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • olivolja

Parmesankrokett

  • 500 g potatis
  • salt
  • 25 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm muskot
  • 0,5 vetemjöl
  • pankoströbröd
  • smör, att steka i
  • olja, att steka i

Brynt smör

  • 150 g smör
  • 50 g hasselnötter

Citronkräm

  • 100 g färskost
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Selleri

  • 50 g rotselleri
  • salt
  • olivolja

Stekt sparris

  • 1 knippe sparris
  • olivolja

Gör så här

Torskrygg

  1. Lägg torsken i en zip-påse tillsammans med lite olja, salt och peppar. Sätt sous viden på 50 grader. Lägg i fisken i vattnet och låt den gå 30 minuter.

Kroketter

  1. Skala och dela potatisen och koka i 20 minuter i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet och lägg i smöret i det varma moset. Mosa potatis och smör och häll i mjölken lite i taget medan du vispar med elvisp. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt svalna och ställ kallt.
  3. Blanda det kalla moset med riven parmesan, ägg och äggulor. Smaka av med salt, peppar och muskot. Blanda i vetemjöl sist. Forma puckar av potatismos som är cirka 9 cm i diameter och 2 cm tjocka. Är moset för löst får man blanda i lite mer mjöl.
  4. Panera puckarna genom att vända dem i panko. Det går lätt att få dem täckta om man lyfter lite i hushållspappret så att mjöl och panko även hamnar på sidorna av puckarna. Stek dem i lite smör och rikligt med olja.
  5. Låt dem bli gyllene på båda sidor. Låt dem svalna och sätt dem i frysen tills det är dags att laga till. Sätt in potatiskroketterna direkt från frysen 20 minuter i ugnen på 200 grader.

Brynt smör med hasselnötter

  1. Bryn smöret. Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i torr panna. Blanda i nötterna i smöret.

Citronkräm

  1. Blanda philadelphiaost med saften från citronen. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en liten plastpåse tills att det är dags att servera.

Selleri

  1. Skär rotselleri i kuber cirka 2 gånger 2 cm. Blanda med salt och olja. Rosta sellerin i en form tillsammans med potatiskroketterna.

Stekt sparris

  1. Skölj och knäck bort den hårda änden på sparrisen. Stek sparrisen lätt i olivolja i stekpanna.

Servering

  1. Värm tallrikarna och placera först ut potatiskroketten. Lägg några stjälkar sparris och några kuber rostad selleri på varje tallrik. Klipp av en spets på plastpåsen med citronkräm och spritsa ut en msk av citronkräm vid grönsakerna. Placera torsken ovanpå. Häll på brynt smör och nötter.