Torskrygg med parmesankrokett och citronkräm

54 röster
1 h 30 m
4

Torskrygg med parmesankrokett och citronkräm är alltid en festlig rätt att servera till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 30 m
4
4 portioner

Du behöver

Torskrygg

  • 4 bit torskrygg [á 125 g]
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • olivolja

Parmesankrokett

  • 500 g potatis
  • salt
  • 25 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm muskot
  • 0,5 vetemjöl
  • pankoströbröd
  • smör, att steka i
  • olja, att steka i

Brynt smör

  • 150 g smör
  • 50 g hasselnötter

Citronkräm

  • 100 g färskost
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Selleri

  • 50 g rotselleri
  • salt
  • olivolja

Stekt sparris

  • 1 knippe sparris
  • olivolja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Torskrygg
    Lägg torsken i en zip-påse tillsammans med lite olja, salt och peppar. Sätt sous viden på 50 grader. Lägg i fisken i vattnet och låt den gå 30 minuter.
  2. Kroketter
    Skala och dela potatisen och koka i 20 minuter i saltat vatten.
  3. Häll av vattnet och lägg i smöret i det varma moset. Mosa potatis och smör och häll i mjölken lite i taget medan du vispar med elvisp. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt svalna och ställ kallt.
  4. Blanda det kalla moset med riven parmesan, ägg och äggulor. Smaka av med salt, peppar och muskot. Blanda i vetemjöl sist. Forma puckar av potatismos som är cirka 9 cm i diameter och 2 cm tjocka. Är moset för löst får man blanda i lite mer mjöl.
  5. Panera puckarna genom att vända dem i panko. Det går lätt att få dem täckta om man lyfter lite i hushållspappret så att mjöl och panko även hamnar på sidorna av puckarna. Stek dem i lite smör och rikligt med olja.
  6. Låt dem bli gyllene på båda sidor. Låt dem svalna och sätt dem i frysen tills det är dags att laga till. Sätt in potatiskroketterna direkt från frysen 20 minuter i ugnen på 200 grader.
  7. Brynt smör med hasselnötter
    Bryn smöret. Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i torr panna. Blanda i nötterna i smöret.
  8. Citronkräm
    Blanda philadelphiaost med saften från citronen. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en liten plastpåse tills att det är dags att servera.
  9. Selleri
    Skär rotselleri i kuber cirka 2 gånger 2 cm. Blanda med salt och olja. Rosta sellerin i en form tillsammans med potatiskroketterna.
  10. Stekt sparris
    Skölj och knäck bort den hårda änden på sparrisen. Stek sparrisen lätt i olivolja i stekpanna.
  11. Servering
    Värm tallrikarna och placera först ut potatiskroketten. Lägg några stjälkar sparris och några kuber rostad selleri på varje tallrik. Klipp av en spets på plastpåsen med citronkräm och spritsa ut en msk av citronkräm vid grönsakerna. Placera torsken ovanpå. Häll på brynt smör och nötter.

Laddar fler recept...