Torskrygg med jordärtskockskräm och tomater med pepparrot

51 röster
40 min
4
Torskrygg med jordärtskockskräm och tomater med pepparrot
Foto: TV4
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Torskrygg

  • 800 g torskrygg med skinn
  • matolja
  • salt

Bakad jordärtkockskräm

  • 800 g jordärtskocka (ca 600 g skalad)
  • 150 g smör
  • olivolja
  • salt

Pepparrotstomater

  • 200 g romanticatomater
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 50 g färsk pepparrot, nyriven
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Bakad skockkräm
    Börja med jordärtskockorna. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Skala jordärtskockorna. Lägg i en ugnssäker form. Vänd runt med lite olja och salt.
  3. Tillaga i ugnen tills de är mjuka, ca 15-20 minuter.
  4. Bryn smöret. Mixa skockorna med smöret till en slät kräm. Smaka av med salt.
  5. Torskrygg
    Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
  6. Skär torsken i fyra bitar. Salta ordentligt.
  7. Hetta upp en stekpanna ordentligt med någon tsk olja i. ”Rista" torsken på skinnsidan så den blir sotig. Gör likadant på undersidan.
  8. Lägg fisken i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen 10-15 minuter.
  9. Pepparrots-tomater
    Halvera tomaterna. Slunga dem i olivolja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt rödlök och vänd runt. Finriv vitlök och pepparrot och blanda med tomaterna. Tillsätt vinäger. Smaka av med salt och peppar och precis före servering.
  10. Servering
    Lägg upp jordärtskockskräm, sotad torsk och ljumna tomater på tallrikar. Garnera med dill och gärna lite mer finriven pepparrot.
  11. Glöm inte att matsortera skal från skockor, pepparrot och lök för en mer hållbar bakning, och njut av din torskrätt. /Köket-redaktionen
12 april 2020