Torskrygg med champagnesås, dillolja och forellrom

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad torskrygg med krämig champagnesås, dillolja och forellrom
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Torskrygg med champagnesås, dillolja och forellrom

16 ingredienser

50 min

En lyxigt god varmrätt med ugnsbakad torskrygg, en elegant och krämig champagnesås spräckt med en knalligt grön dillolja och så lite forellrom på toppen för färg och sälta. Vill du göra rätten matigare så passar pressad potatis bra att bjuda till.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 60 g torskrygg (4 bitar á 150 g)
  • salt
  • smör, att hyvla över
  • 200 g bellaverde broccoli

Krämig champagnesås

  • 1 bananschalottenlök
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • 3 dl champagne (alt mousserande vin)
  • 1 msk champagnevinäger
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • salt

Grön dillolja

  • 1 dl rapsolja
  • 6-7 blad babyspenat
  • 1 kruka färsk dill

Topping

  • forellrom
  • krasse, klippt

Gör så här

  1. Salta fiskbitarna lätt runt om. Låt rimma ca 15 minuter.
  2. Lägg fisken i en ugnsform och hyvla smör över.

Krämig champagnesås

  1. Skala och finhacka bananschalottenlöken. Lägg i en kastrull med färsk timjan och en klick smör. Fräs försiktigt tills löken blir glansig. Öka värmen och häll på champagne eller mousserande vin och vinäger. Låt koka ned till hälften.
  2. Reducera samtidigt grädden till hälften i en separat kastrull.
  3. Sila ner lök- och vinreduktionen direkt i den nedkokta vispgrädden. Smula i fiskbuljongtärningen. Vispa ihop och smaka av med salt.

Dillolja

  1. Hetta upp rapsolja, babyspenat och dill till 60 grader i en mindre kastrull. Vänd ned i ett mixerglas och mixa slätt. Mixa länge så den blir riktigt grön. Sila genom ett tyg- eller kaffefilter. Häll upp i pipflaska. Hit kan förberedas

Strax före servering

  1. Värm ugnen till 125 grader.
  2. Sätt in fisken i ugnen tills den når en innertemperatur på 48 grader, ca 20 minuter.
  3. Ånga eller koka bellaverden precis mjuk.

Servering

  1. Lägg upp torskrygg och bellaverde på en tallrik. Häll såsen över fisken, droppa över dilloljan och toppa med forellrom och klippt smörgåskrasse.

Tips! Sås och dillolja går fint att förbereda i god tid.