• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och vitlök

Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och vitlök
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och vitlök

7 steg att laga

15 ingredienser

30 min

Perfekt stekt torsk blir underbart gott tillsammans med ett brynt sojasmör smaksatt med vitlök och ingefära. Passar lika bra en vardag som till fest. 

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g torskrygg, gärna med skinnet kvar
  • 125 g smör
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 2 msk japansk soja
  • 4 pak choi
  • 3 msk ostronsås
  • 2 limefrukter
  • 3 msk sötmandel, rostad, grovhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • salt
  • svartpeppar
  • neutral matolja, till stekning

Till servering

  • potatis, pressad till servering (eller japanskt ris)

Gör så här

  1. Strö salt runtom torsken och låt stå i rumstemperatur till det är dags att steka fisken. Det gör att fisken håller ihop bättre vid stekning.
  2. Torka av fisken med hushållspapper. Skär torsken i portionsbitar.
  3. Bryn 100 g av smöret i en liten kastrull till det doftar kola och är gyllene. Dra av från plattan och tillsätt ingefära, vitlök, rivet limeskal från en lime och soja. Rör om och låt stå.
  4. Dela pak choi på längden. Stek pak choi på hög värme någon minut per sida. Häll på ostronsås och dra av från värmen.
  5. Stek torsken i olja och resten av smöret med skinnsidan ner i ca 3 minuter, vänd och stek ytterligare ca 2 minuter. Pressa över limesaft.
  6. Lägg upp torsk på tallrikar med pak choi. Skeda över det brynta smöret. Strö över mandel, finhackad chili och svarta sesamfrön.
  7. Servera med pressad potatis eller ris.