Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och vitlök

62 röster
30 min
4
Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och vitlök
Foto: TV4

Perfekt stekt torsk blir underbart gott tillsammans med ett brynt sojasmör smaksatt med vitlök och ingefära. Passar lika bra en vardag som till fest. 

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g torskrygg, gärna med skinnet kvar
  • 125 g smör
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk japansk soja
  • 4 pak choi
  • 3 msk ostronsås
  • 2 lime
  • 3 msk sötmandel, rostad, grovhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • salt
  • svartpeppar
  • matolja neutral, till stekning

Till servering

  • potatis, pressad till servering (eller japanskt ris)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Strö salt runtom torsken och låt stå i rumstemperatur till det är dags att steka fisken. Det gör att fisken håller ihop bättre vid stekning.
  2. Torka av fisken med hushållspapper. Skär torsken i portionsbitar.
  3. Bryn 100 g av smöret i en liten kastrull till det doftar kola och är gyllene. Dra av från plattan och tillsätt ingefära, vitlök, rivet limeskal från en lime och soja. Rör om och låt stå.
  4. Dela pak choi på längden. Stek pak choi på hög värme någon minut per sida. Häll på ostronsås och dra av från värmen.
  5. Stek torsken i olja och resten av smöret med skinnsidan ner i ca 3 minuter, vänd och stek ytterligare ca 2 minuter. Pressa över limesaft.
  6. Lägg upp torsk på tallrikar med pak choi. Skeda över det brynta smöret. Strö över mandel, finhackad chili och svarta sesamfrön.
  7. Servera med pressad potatis eller ris.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...