Torsk med rotfrukter och hemgjord tapenade

Torsk med rotfrukter och hemgjord tapenade
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Torsk med rotfrukter och hemgjord tapenade

16

4 steg att laga

10 ingredienser

Ugnsbakad torsk med ett täcke av hemgjord ansjovis- och olivtapenade. Serveras med rostad palsternacka och morot, uppvänd med dill och lök.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g torskfilé
  • 125 g ansjovis [1 burk]
  • 290 g kalamataoliver urkärnade [1 burk]
  • 2 kruka färsk dill, grovt hackad
  • 6 klyfta vitlök
  • 4 palsternacka, skalade och i grova bitar
  • 4 morot, skalade och i grova bitar
  • 2 citron, skalet
  • 2 bananschalottenlök, skivade
  • olivolja

Gör så här

  1. Mixa samman oliver, ansjovis (inte spadet), citronskal från 1 citron, en skvätt citronsaft, 1 kruka dill, vitlök och en skvätt olivolja till en slät smet.
  2. Rosta rotsakerna i ugn, 200 grader i ca 30-40 minuter.
  3. Lägg torsken i en ugnsfast form, toppa med tapenade. Baka på 200 grader i ca 5-8 minuter. Den färdiga fisken ska ha en innertemperatur mellan 42-56 grader, beroende på tycke och smak.
  4. När rotsakerna är mjuka, vänd upp med dill, schalottenlök och citronskal från 1 citron. Smaka av med salt.