Torsk med pepparrot och skirat smör

Torsk med pepparrot och skirat smör
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Torsk med pepparrot och skirat smör

12 ingredienser

30 m

En uppmaning till dig som äntligen lärt dig att inte överkoka fisk: lär dig också att inte underkoka den. Vill du ha rå fisk – ät sushi. Lägg märke till att pepparroten är riven och inte slagen. /Per

Dryck:

BRA SAUVIGNON BLANC
Det behövs fruktsyra för att balansera upp det smälta smöret till torsken. Jag skulle dricka ett friskt och rent vitt vin som inte är fatlagrat, gärna gjort på Sauvignon blanc. Ett fantastiskt sådant vin är Stoneleigh Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Det är ett skolexempel på hur ett bra vin gjort på den druvan ska smaka: krusbär, sparris, svartvinbärsblad, päron och lime. Bra pris dessutom. Du kan inte hitta något bättre till torsken.

FINARE SAUVIGNON BLANC
Om du bjudit hem några så kallade vinkännare på middag väljer du kanske ändå ett sancerrevin från Loiredalen. Det är också gjort på Sauvignon blanc och är ett av de mest kända torra vita vinerna från Frankrike. Sancerre Les Baronnes kostar hundra kronor mer än vinet ovan men är ändå prisvärt och har en aromatisk, mycket frisk smak.

INTE ALLTID VIN TILL FISK
Ett glas Mariestads Export, ett bra ljust öl med inte alltför stor beska, passar mig utmärkt.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor torskrygg med ben [à 250 g]
  • 3 msk salt, per liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Garnering

  • 10 cm färsk pepparrot
  • 150-200 g smör

Tillbehör

  • 4 port potatis, kokt
  • 1 citron
  • dillkvist

Gör så här

  1. Koka upp vatten och rikligt med salt i en stor kastrull. Vattnet ska täcka fisken.
  2. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skiva moroten. Lägg ner alltsammans i kastrullen och tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. Låt koka i 5–10 minuter.
  3. Lägg ner fiskbitarna när vattnet stormkokar. Sänk värmen och låt fisken sjuda i 5–10 minuter så att köttet släpper från benet.
  4. Skala och riv pepparroten. Skira smöret i en kastrull eller stekpanna.
  5. Servera fisken med kokt potatis och det skirade smöret. Lägg en driva pepparrot på varje fiskbit. Garnera med en bit citron och en dillkvist.