Torsk med kålrabbi, brynt smör och romsås

10 röster
40 min
4
Torsk med kålrabbi, brynt smör och rom
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Torskrygg

  • 4 bit torskrygg, utan skinn (à 150 g)
  • salt
  • strösocker
  • smör

Citronglaserad kålrabbi

  • 800 kålrabbi
  • 50 g smör
  • 1 citron, skal och saft
  • salt
  • olivolja

Örtkräm med stenbitsrom

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 ask krasse
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 100 g stenbitsrom
  • salt

Brynt smör

  • 100 g smör

Garnering

  • krasse
  • dill

Gör så här

  1. Torskrygg
    Salta och sockra fisken. Stek den, precis före servering, gyllenbrun i smör till innertemperaturen är minst 45 grader.
  2. Citronglaserad kålrabbi
    Skala kålrabbin och skär i klyftor. Koka den mjuk i saltat vatten.
  3. Häll av vattnet.
  4. Smält smöret i en kastrull. Finriv citronskalet och lägg åt sidan. Tillsätt kålrabbin och pressad citronsaft. Låt koka ihop. Rör ner citronskalet och smaka av med salt.
  5. Örtkräm med stenbitsrom
    Bland alla ingredienser och smaka av med salt.
  6. Brynt smör
    Bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa hela tiden. När smöret börjar få färg är det klart.
  7. Servering
    Lägg upp fisken på tallrikar med kålrabbin och örtkrämen. Slå det brynta smöret över fisken. Garnera med krasse och dill.
  8. Glöm inte att matsortera skal från kålrabbi och rester från citron och örter för en mer hållbar matlagning och njut av din goda torskrätt! /Köket-redaktionen
20 juni 2020