Torsk med kålrabbi, brynt smör och romsås
Torsk med kålrabbi, brynt smör och romsås
17 ingredienser
40 min
Riktigt härlig sommarmat med sockerstekt torsk, citronslungad kålrabbi med brynt smör och en god kall sås med stenbitsrom i.
Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser
Torskrygg
- 4 bitar torskrygg, utan skinn (à 150 g)
- salt
- strösocker
- smör
Citronglaserad kålrabbi
- 800 kålrabbi
- 50 g smör
- 1 citron, skal och saft
- salt
- olivolja
Örtkräm med stenbitsrom
- 2 dl crème fraîche
- 0,5 ask krasse
- 0,5 dl dill, hackad
- 100 g stenbitsrom
- salt
Brynt smör
- 100 g smör
Garnering
- krasse
- dill
Gör så här
Torskrygg
- Salta och sockra fisken. Stek den, precis före servering, gyllenbrun i smör till innertemperaturen är minst 45 grader.
Citronglaserad kålrabbi
- Skala kålrabbin och skär i klyftor. Koka den mjuk i saltat vatten.
- Häll av vattnet.
- Smält smöret i en kastrull. Finriv citronskalet och lägg åt sidan. Tillsätt kålrabbin och pressad citronsaft. Låt koka ihop. Rör ner citronskalet och smaka av med salt.
Örtkräm med stenbitsrom
- Bland alla ingredienser och smaka av med salt.
Brynt smör
- Bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa hela tiden. När smöret börjar få färg är det klart.
Servering
- Lägg upp fisken på tallrikar med kålrabbin och örtkrämen. Slå det brynta smöret över fisken. Garnera med krasse och dill.
Glöm inte att matsortera skal från kålrabbi och rester från citron och örter för en mer hållbar matlagning och njut av din goda torskrätt! /Köket-redaktionen