Torsk med ägg, räkor, brynt smör och pepparrot
Torsk med ägg, räkor, brynt smör och pepparrot
11 ingredienser
45 min
Lättlagad bjudmiddag med klassiska svenska smaker som torsk, dill, pepparrot, brynt smör och räkor. Toppa med hemgjorda krutonger på surdegsbröd för extra lyx.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 4 bitar torskrygg (à ca 130 g)
- 3 skivor vitt surdegsbröd, tärnat
- 1-2 msk olivolja
- 50 g smör, till torsken
- 100 g skalade räkor
- 4 ägg, kokade
- 1 kruka färsk dill, grovt hackad
- färsk pepparrot
- 150 g smör, att bryna
- salt
Till servering
- 4 port potatis
Gör så här
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
- Salta torsken och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skär brödet i tärningar. Lägg i en ugnsform och vänd runt med olivolja och salt.
- Lägg torsken i en annan ugnsform och toppa med smör.
- Tillaga torsk och krutonger i ugnen ca 15 minuter.
- Hacka räkorna. Skala och hacka äggen. Hacka dillen. Lägg räkor, ägg och dill i en skål. Riv i färsk pepparrot, smaka dig fram till mängd beroende på hur stark pepparroten är.
- Bryn smöret under vispning i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Ta smöret från värmen och låt svalna något.
- Tillsätt 2/3 av det brynta smöret till räkorna och vänd runt.
- Lägg upp torsken och skeda över röran med räkorna. Toppa med krutonger och brynt smör. Bjud med nykokt potatis.