Torsk bourguignon
Torsk bourguignon
21 ingredienser
Den franska rätten bourguignon görs traditionellt med kött - här har Carin bytt biff mot ugnsbakad torskrygg. Resultatet blir oemotståndligt gott och måste provas!
Ingredienser
- 600 g torskrygg
- färska örter (t ex timjan och persilja)
- 150 g champinjoner
- 200 g rökt sidfläsk
- smör, till stekning
Rödvinssås
- 2 gula lökar
- 1 klyfta vitlök
- 2,5 dl rött vin
- 1 köttbuljongtärning
- 2 dl vatten
- 1 kvist färsk timjan
- 1 msk rörsocker
- 1 msk smör, att vispa ner innan servering
- smör, till stekning
Potatismos
- 1 kg potatis (mjölig)
- 200 g färskost
- 100 g smör
- färska örter (t ex persilja, gräslök, basilika)
- 1 klyfta vitlök
- ca 1 dl vispgrädde
- 1 citron, finrivet skal
Gör så här
Sidfläsk och champinjoner
- Skär sidfläsket i tärningar. Stek fläsket i panna så att det får färg. Ta upp och lägg åt sidan.
- Skiva champinjonerna. Stek dem i smör i samma stekpanna som fläsket, ca 10 minuter. Lägg åt sidan tillsammans med sidfläsket.
Rödvinssås
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i lite smör i en kastrull.
- Häll på vin och reducera till hälften.
- Tillsätt buljongtärning, vatten och timjankvist. Låt koka upp.
- Sila skyn och smaka av med socker, salt och peppar.
- Vispa ner smör strax innan servering. Lägg i sidfläsk och svamp.
Potatismos
- Skala och tärna potatisen. Koka i välsaltat vatten.
- När potatisen är mjuk häll av vattnet och klicka i färskosten.
- Smält smöret i en panna eller kastrull. Hacka de färska örterna, pressa vitlöken och lägg ner i smöret. Låt dra några minuter.
- Häll det smälta smöret över potatisen. Blanda allt med en elvisp.
- Häll eventuellt på lite grädde om moset är för stabbigt.
- Smaka av med pressad citron, citronzest samt salt och peppar.
Fisk
- Sätt ugnen på 150 grader
- Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra rejält.
- Lägg i en ugnssäker form och sätt in i ugnen.
- Efter ca 5 minuter lägger du på en rejäl klick smör samt färska örter på varje bit.
- Ta ut när fisken har en innertemperatur på 48-50 grader, det tar ca 15 minuter.
- Låt fisken vila i några minuter innan servering så den uppnår en innertemperatur på 52 grader.
Servering
- Lägg upp fisken på tallrikar tillsammans med potatismos, rödvinssås med svamp och sidfläsk samt lite färsk timjan.