Torsk à la Minerva

Torsk à la Minerva
Foto: TV4

Torsk à la Minerva

Av: Karin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

2,5 h

Rimmad torskrygg serverad med ett rosa mot på potatis och rödbetor, gräddig sås och och krispiga chips på grönkål och serranoskinka. 

Dryckestips: Vitt vin, Tormentoso Old Vine Chenin Blanc 2016”. Rött vin, ”Urlar Pinot Noir 2013.”

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 torskryggsfiléer (à 150 g)
  • 1 dl salt
  • 3 rödbetor
  • 3 potatisar
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk flingsalt, alternativt havssalt
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk sötstark senap
  • salt
  • 0,5 citron, pressad citronsaft
  • gräslök, hackad (efter smak)
  • 5 grönkål, blad
  • 2 msk rapsolja
  • chiliflakes
  • 100 g serranoskinka

Gör så här

Torskrygg

  1. Rimma de 4 torskryggarna i 1 liter kallt vatten uppblandat med 1 dl salt i ca 2 timmar. De ska vara heltinade eller halvtinade när de läggs i. Ta sedan upp torsken och häll av vattnet. Koka upp 1 l vatten och häll vattnet över torsken och låt ligga i 8 minuter.

Rödbets- och potatiskross

  1. Koka rödbetorna i ca 50 minuter och potatisen tills den är klar, ca 20 minuter. Skala de kokta rödbetorna. Mosa ihop rödbetorna och potatisen grovt. Värm upp grädden och smöret och blanda med i moset. Tillsätt havs- eller flingsalt.

Sås

  1. Koka crème fraiche, grädde och buljongtärningen i ca 5 minuter eller tills det tjocknat något. Tillsätt smöret, citronsaften, den hackade gräslöken och senapen. Smaka av med salt. Om för mycket citronsmak späd med mer grädde.

Grönkålschips

  1. Skär bort stjälken på grönkålen och skär lagom stora grönkålsblad. Lägg i en bunke och blanda med rapsoljan och chiliflakes. Friteras i ugn i 125 grader i ca 10 minuter. Håll gärna ett öga på grönkålen så att den inte bränns.

Ugnstorkad serranoskinka

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Torka skinkan på en plåt i ugnen i ca 10 minuter. Smula sedan sönder skinkan och strö den över torsken.